Muzika
muzika/30.09.2022.

Stiv Barakat premijerno u Beogradu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Razgovarala: Lela Milivojević / Foto: Promo

 

Kanadski kompozitor i pijanista Stiv Barakat koncertom u Beogradu počinje svetsku turneju kojom promoviše novi album Néoréalité.

Nakon objavljivanja albuma Néoréalité (u izdanju Universal Music), Stiv Barakat (Steve Barakatt) će u nedelju, 2. oktobra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održati koncert kojim počinje svetsku turneju Néoréalité.

Barakat se posebno raduje što će premijerno nastupiti u Beogradu, kako kaže, inspirativnom i živom gradu koji zaista voli i u kojem uživa, a posebno ističe da je privilegovan što će svirati u prestižnoj Velikoj dvorani Kolarca, jednoj od najakustičnijih dvorana u Evropi.

Sa svetski priznatim umetnikom razgovarali smo o predstojećem koncertu, životu na ovim prostorima i planovima za budućnost.

Premijerno u Beogradu, zapravo u Evropi, predstavljate novi album? Zašto ste izabrali Beograd za početak svetske turneje?

Otkako sam se preselio u Crnu Goru u julu 2021. godine, imao sam priliku da otkrivam Beograd. Grad me je veoma inspirisao s obzirom na to da sam ga više puta posetio. Smatram da su Beograd i njegovi kreativni stanovnici veoma inspirativni, sa bogatom kulturom i istorijom. I pomislio sam da bi ovo bilo savršeno mesto za evropsku premijeru Néoréalité. Posebno što Velika dvorana Kolarca nudi neverovatne akustične mogućnosti.

Šta će publika imati prilike da čuje na koncertu 2. oktobra?

Izvešću brojne kompozicije sa Néoréalité, mog poslednjeg albuma (u izdanju Universal Music) koji je nastao kao muzičko putovanje u paralelni svet. Potraga za smislom u veoma posebnom trenutku sa kojim se svet suočio tokom pandemije. Izvešću i neke druge kompozicije uključujući UNICEF-ovu međunarodnu himnu koju sam komponovao 2009. i Sursum Corda, stav iz mog simfonijskog dela Ad Vitam Aeternam.

Gde pronalazite inspiraciju?

Uglavnom me inspirišu ljudi i njihove priče. U kompozicije sam uvrstio i neke svoje lične priče. Smatram da sam pripovedač koji koristi najuniverzalniji jezik: muziku. U svom stvaralačkom procesu dosta pažnje posvećujem i ambijentu, raspoloženju i emocijama vezanim za ove priče.

Kakvi su Vam utisci o ovim prostorima pošto ste se nedavno preselili u Crnu Goru?

Fantastično je biti okružen grandioznim planinama i prekrasnim morem. Uvek sam maštao da živim na Sredozemlju, verovatno zbog mog libanskog porekla. Takođe, zaista uživam u savršenoj ravnoteži između oaze prirode i veoma pogodnog pristupa glavnim centrima Evrope, Bliskog istoka i Azije.

Možemo li da očekujemo novu muziku inspirisanu Balkanom?                                                                                            

Apsolutno. Moja muzika je direktno povezana sa mojom svakodnevnicom tako da je balkanski uticaj već u meni. Uskoro više!

Ulaznice za koncert 2. oktobra možete kupiti na biletarnici Kolarca ili ih platiti online.


PROČITAJTE I:

FRANCUSKA U FOKUSU NA 38. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.