Muzika
muzika/6.10.2019.

Koncerti za Koju iz "Discipline kičme"

muzika
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoksop media / HeadlinerBas gitarista, pevač, kompozitor i vođa kultnog rok benda benda Disciplin A Kitschme i jedna od najvažnijih ličnosti ex-Yu rock scene, Dušan Kojić Koja, krajem jula je tokom boravka u Londonu doživeo moždani udar.

Brojne kolege muzičari iz Srbije održaće seriju koncerata kako bi poslali snažnu poruku Koji. Tim povodom 18. oktobra u Elektropioniru i 26. oktobra u SubBeernom Centru u Beogradu biće održani koncerti na kojima će učestvovati veliki broj bendova i muzičara – Električni orgazam, Rambo Amadeus, Artan Lili, Repetitor, Straight Mickey and the Boyz, Obojeni program, Kanda Kodža i Nebojša, Eyesburn, Irie FM, Zvuk ulice, Nikola Čuturilo – Čutura, Dža ili Bu, Vasil Hadžimanov Band, Stuttgart Online, Sana Garić, 16 osam 23, Bo, Autopark, ČBS…

Koja je na srpskoj muzičkoj sceni aktivan pune četiri decenije. Priključio se 1980. Milanu Mladenoviću u grupi "Limunovo drvo", a kada su se uz bubnjara Ivicu Vdovića Vda ustalili kao trio, promenili su ime u "Šarlo Akrobata" i objavili jedini, ali kultni album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...".

Po raspadu "Šarla", Koja krajem 1981. osniva "Disciplinu kičme". Autor je hitova "Tata i mama", "Svi za mnom", "Ja imam šarene oči", "Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje zgrade", "Da li ti znaš za neki drugi ritam", "Buka u modi"... Takođe, komponovao je muziku za film "Kako je propao rokenrol". Poslednji studijski album "Opet", Kojina "Disciplina kičme" objavila je 2016. Tada je poručio da smo "zaboravili rokernol i otišli u šoping-mol", ali da se u njegovom domu sluša rok a ne turbo-folk.

Kao specifična pojava na ovim prostorima, počev od 80-ih, Disciplina kičme je fenomen koji je prerastao novi talas i već u narednim koracima, od sredine 80-ih do početka 90-ih godina 20. veka, formirao sopstvenu kulturu, izraz, estetiku i vizuelni identitet.

Podsetimo, u aprilu ove godine preminula je članica benda "Disciplin A Kitschme" Marinka Đorđević Manja u 51. godini.

Prethodno, u martu Disciplin A Kitschme je objavila tri albuma iz londonske faze rada ove legendarne beogradske grupe.

Ulaznice po pretprodanoj ceni od 1 000 dinara dostupne su u caffeu Šikarica (Skadarska 22), a na ulazu će koštati 1.300 dinara. U cenu su uključeni koncerti u oba prostora.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.