Muzika
muzika/2.08.2020.

Salcburg: Festival klasične muzike i opere

muzika
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Danas/BetaU Salcburgu danas počinje festival klasične muzike i opere koji će ove godine zbog pandemije korona virusa biti u redukovnom obliku.

Festival ove godine obeležava 100. godišnjicu i jedan je od malobrojnih muzičkih događaja čije se održavanje organizuje tokom ovog leta dok su brojne manifestacije otkazane zbog epidemije korona virusa.

Manifestacija, koja traje od 1. do 30. avgusta, počinje posle podne operom „Elektra“ Riharda Štrausa (Richard Strauss), navodi se na sajtu organizatora festivala.

Tradicionalno će nekoliko puta tokom festivala biti izveden komad „Jerdermann“ austrijskog pisca Huga fon Hofmanstala, jednog od osnivača festivala u Salcburgu, navodi se na sajtu.

Na programu će, između ostalog, biti opera „Cosi fan Tutte“ Volfganga Amadeusa Mocarta i drama austrijskog književnika i nobelovca Petera Handkea „Zdenek Adamec“.

Festival klasične muzike u Salcburgu poznat je po izvođenju dela velikana klasične muzike germanskog porekla Vofganga Amadeusa Mocarta, Johana Sebastijana Baha i Riharda Štrausa.

Festival su 1920. godine osnovali reditelj Maks Rajnhart i austrijski pisac Hugo fon Hofmanstal, autor predstave „Jedermann“ koja se tradicionalno svake godine igra na festivalu, i libreta za opere Riharda Štrausa („Kavaljer s ružom“, „Arijadna na Nasosu“, „Žena bez senke“).


PROČITAJTE:

PARISKA OPERA NUDI PROGRAM ONLAJN

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.