Muzika
muzika/23.02.2021.

Preminuo Vojkan Borisavljević

muzika
  • Oksana Skendžić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Foto: Oksana Skendžić

 

Proslavljeni srpski dirigent, kompozitor i aranžer Vojislav Vojkan Borisavljević preminuo je u 74. godini. Ostaće upamćen kao autor hitova „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“ i muzike za TV serije „Sivi dom“ i „Vruć vetar“ i filma „Lajanje na zvezde“.

„S tugom javljamo da nas je napustio maestro Vojkan Borisavljević, velikan muzike s kojim smo uradili sjajne koncerte, pre svega u Sava centru, s horom i orkestrom u decembru 2019. Počivaj u miru“, napisao je Momčilo Bajagić Bajaga na Fejsbuku.

Vojislav Vojkan Borisavljević rođen je u Zrenjaninu, 5. maj 1947. Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače, među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović, Miki Jevremović. Autor je pesama Odiseja, Ljubav je samo reč, A sad adio.

Muzikom je obojio i brojne televizijske serije i filmove. Najpoznatije i najvoljenije Borisavljevićeve melodije u tom delu njegovog opusa su u serijama Sivi dom i Vruć vetar i u filmu Lajanje na zvezde.
Smatrao je da je najvažnija pesma koju je komponovao Ljubav je samo reč, po tekstu Svete Vukovića, koju je otpevao Zdravko Čolić. Numeru A sad adio napisao je za manje od minuta. 


VOJKAN BORISAVLJEVIĆ ZA KALEIDOSKOP MEDIA: ORVEL JE MALO DETE ZA NAS


Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine. Učestvovao je na većem broju muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gde je više puta nagrađivan.

Dobitnik je nagrade „Darko Kraljić“, koju dodeljuje Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine, održao je autorski koncert nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je pomenuta nagrada. Te godine objavio je i istoimenu knjigu.


PROČITAJTE I:

INTERVJU SA MIROM FURLAN: OBIČNA NEOBIČNA PRIČA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.