Muzika
muzika/6.10.2020.

Preminuo gitarista Edi van Hejlen

muzika
  • Vikipedija/CC BY-SA 4.0
Autor fotografije:
Kaleidoskop media /Politika/Foto: Vikipedija/CC BY-SA 4.0Edi van Hejlen, jedan od najvećih rok gitarista i jedan od osnivača izuzetno uspešnog rok benda nazvanog po njemu i njegovom bratu bubnjaru, umro je od raka, objavio je na „Tviteru” njegov sin Volfgang.

Njegov bend Van Hejlen bio je jedan od najpopularnijih u istoriji roka.

„Ne mogu da verujem da moram da ovo da napišem, ali moj otac Evard Lodevijk van Hejlen izgubio je jutros dugu i tešku bitku s rakom”, naveo je u tvitu Volfgang van Hejlen, i sam bas gitarista koji je svirao sa ocem u bendu, javlja Rojters.

Edi i njego brat Alek osnovali su grupu „Van Hejlen” ranih 70-ih prošlog veka u Los Anđelesu, gde su stekli kultni status i pre nego su 1978. godine objavili svoj prvi album.

Album je bio 19. na Bilbordovoj listi, što predstavlja jedan od najuspešnijih debija u toj deceniji.

Edi van Hejlen bio je proglašen najboljim gitaristom sveta. Legendarni roker je 1972. godine osnovao bend Van Halen i dosad je izdao 12 studijskih albuma.

On se smatra za jednog od najvećih svetskih gitarista i jednog od najuticajnijih rok gitarista 20. veka. Godine 2011, časopis Roling stone stavio je Van Hejlena na osmo mesto liste 100 najvećih gitarista.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.