Muzika
muzika/8.05.2019.

Poslednje Ašikovanje u Filharmoniji

muzika
  • Marko Đokovic / Fabris Bolon
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaBeogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Fabrisom Bolonom, priređuje poslednji koncert iz ciklusa Ašikovanje u petak, 10. maja (Kolarac, 20 časova). Na programu su dela Smetane i Šenberga, a orkestru se pridružuje pijanista Anti Sirala u izvođenju čuvenog Grigovog Klavirskog koncerta. 

Ljubavne teme u muzici zaokružuju dela tri sasvim različita autora. Čuvena komična opera Prodana nevesta, B. Smetane, govori o pobedi prave lјubavi nad ugovorenim brakom, a njena uvertira se zbog svoje popularnosti često izvodi koncertno.

Meterlinkovo ostvarenje Peleas i Melizanda, izazvalo je pravu fascinaciju koja se kod mnogih umetnika širila kao virus. Tako je i Šenberg komponovao svoje simfonijsko delo sa istom tematikom. U pitanju je tragična priča, lјubavni trougao, između Melizande, Peleasa i njegovog polubrata, Goloa. 

Između komičnog i tragičnog tona nalazi se apsolutni hit pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar E. Griga  predstavnika romantizma na nordijski način.

Publika će čuti jednog od najboljih pijanista svoje generacije, finskog muzičara Antija Siralu, koji prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom. Aktivan je i kao resitalista i kamerni muzičar, a sasvim slučajno se oprobao i u ulozi dirigenta! Jednom prilikom zamoljen je da uskoči umesto dirigenta, pa je pored sviranja, sa svog mesta za klavirom i dirigovao orkestrom. 

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.


PROČITAJTE I:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.