Muzika
muzika/8.05.2019.

Poslednje Ašikovanje u Filharmoniji

muzika
  • Marko Đokovic / Fabris Bolon
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaBeogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Fabrisom Bolonom, priređuje poslednji koncert iz ciklusa Ašikovanje u petak, 10. maja (Kolarac, 20 časova). Na programu su dela Smetane i Šenberga, a orkestru se pridružuje pijanista Anti Sirala u izvođenju čuvenog Grigovog Klavirskog koncerta. 

Ljubavne teme u muzici zaokružuju dela tri sasvim različita autora. Čuvena komična opera Prodana nevesta, B. Smetane, govori o pobedi prave lјubavi nad ugovorenim brakom, a njena uvertira se zbog svoje popularnosti često izvodi koncertno.

Meterlinkovo ostvarenje Peleas i Melizanda, izazvalo je pravu fascinaciju koja se kod mnogih umetnika širila kao virus. Tako je i Šenberg komponovao svoje simfonijsko delo sa istom tematikom. U pitanju je tragična priča, lјubavni trougao, između Melizande, Peleasa i njegovog polubrata, Goloa. 

Između komičnog i tragičnog tona nalazi se apsolutni hit pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar E. Griga  predstavnika romantizma na nordijski način.

Publika će čuti jednog od najboljih pijanista svoje generacije, finskog muzičara Antija Siralu, koji prvi put nastupa sa Beogradskom filharmonijom. Aktivan je i kao resitalista i kamerni muzičar, a sasvim slučajno se oprobao i u ulozi dirigenta! Jednom prilikom zamoljen je da uskoči umesto dirigenta, pa je pored sviranja, sa svog mesta za klavirom i dirigovao orkestrom. 

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.


PROČITAJTE I:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box