Muzika
muzika/28.09.2022.

Počeo 9. Festival saksofona (FOTO)

muzika
  • Miloš Pantelić
  • Miloš Pantelić
  • Miloš Pantelić
  • Miloš Pantelić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Miloš Pantelić

 

Deveti međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience počeo je u utorak, 27. septembra koncertom saksofoniste Nikole Arsenijevića i pijaniste Ukija Ovaskainena u galeriji SANU.

Na otvaranju festivala premijerno je izvedena kompozicija našeg istaknutog kompozitora i akademika Ivana Jevtića koja je specijalno naručena za potrebe ovog festivala.

Povodom izvođenja premijernog dela Ivan Jevtić je rekao da je kompozicija Introdukcija i Allegro za alt saksofon i klavir nastala u julu ove godine.

Uki Ovaskainen

- Delo je pisano u dva stava, gde je Introdukcija veoma kratka i najavljuje saksofon i sve ono što će se dešavati u drugom delu kompozicije, Allegru. Već prilikom osnivanja samog Festivala 2014. godine imao sam tu čast da bude otvoren mojim Koncertom za saksofon i gudački orkestar. Prošlo je dosta vremena, i moj Koncert se i dalje izvodi i kod nas, i u raznim zemljama sveta! Objavio ge je francuski izdavač Chant du monde u Parizu. Ovo novo delo samo nastavlja moje druženje sa alt saksofonom. To je instrument velikog zvukovnog dijapazona, lepe i plemenite boje zvuka i veoma inspiriše stvaraoca. Pisan je tako da može da zadovolji sve želje interpretatora: brzi–virtuozni pasaži, lepe melodijske linije, glisanda. Siguran sam da će ova kompozicija svojim karakterom i zvukom zadovoljiti i inspirisati i izvođače i publiku, poručio je Jevtić.

Kompozitor i akademik Ivan Jevtić

Milan Savić, direktor festivala je povodom koncertnog programa Belgrade SAXperience rekao da je ideja za ovogodišnji program bila da se domaćoj publici prikaže istorija i okolnosti u kojima je nastao saksofon.

- Velika mi je čast što na festivalu nastupaju Nikola Arsenijević i Uki Ovaskainen, ali i francuski trio Aeris koji u svom sastavu pored saksofon i klavira ima i sakshornu koja je još jedan od instrumenata koje je izumeo Adolf Saks. Ovo će, siguran sam, biti interesantno domaćoj publici da čuje. Neizostavno predstavljamo i nove tendencije na domaćoj sceni i u džezu, pa smo pozvali i Bojana Stamenov soul trio koji čine jedni od najistaknutijih domaćih džez muzičara. Oni će na koncertu 29. septembra u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić izvesti neke od najpoznatijih džez i bluz kompozicija, istakao je Savić.

Direktor festivala Milan Savić

Druge večeri Festivala u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije u sredu, 28. septembra u 20 časova publika će imati priliku da čuje Trio Aeris iz Francuske, dok će u četvrtak, 29. septembra u 20 časova Belgrade SAXperience zatvoriti Bojana Stamenov soul trio.

Nakon Beograda, sledi koncertna turneja SAXPERIENCE ON TOUR koja će se održati tokom novembra i decembra.koja će se održati tokom novembra i decembra. U kulturnim centrima u Pirotu, Nišu, Leskovcu, Smederevu, Vršcu i Somboru planirano je da se široj publici predstavi klasični saksofon. U ovim centrima Milan Savić će održati šest koncerata i šest majstorskih radionica. Misija ove turneje je edukacija mladih umetnika širom Srbije i decentralizacija kulture.

Festival je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i SOKOJ, a ulaz na ovogodišnji program je besplatan.


PROČITAJTE I:

FRANCUSKA U FOKUSU NA 38. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.