Muzika
muzika/26.10.2022.

Počeo 38. Beogradski džez festival

muzika
  • Pixabay/dlohner
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Cover foto: Pixabay

 

U Domu omladine Beograda večeras je svečano otvoren 38. Beogradski džez festival, koji će do do 30. oktobra publici ponuditi 16 koncerata u okviru šest programskih celina, sa preko 100 muzičara koji dolaze sa pet kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene

Program je otvoren izložbom fotografija Lasla Dormana „Beogradski džez festival – Premotavanje". Dorman je bio svedok 17 od 20 prvih izdanja Njuport džez festivala u Beogradu i Beogradskog džez festivala, između 1971. i 1990. godine. Sa tih festivala u njegovoj kolekciji ostalo je nekoliko hiljada crno-belih fotografija koje predstavljaju fascinantno svedočenje o slavnoj istoriji najstarije srpske džez manifestacije. Izložba, koju je podržao Collegium Hungaricum u Beogradu, trajaće sve do 4. decembra.

Na svečanom otvaranju koncertnog programa u Velikoj sali Doma omladine Beograda je nastupio beogradski džez kvartet Schime i kamerni orksetar Muzikon, predstavljajući premijerno autorski program i zajednički album "Melange" koji uskoro objavljuju. Publika je u nastavku programa mogla da čuje koncerte u okviru programa Srpski showcase, a predstaviće se Milena Jančurić Quintet, Aleksandar Jovanović Šljuka sa programom Piano Solo, kao i Power NAP Trio.

Drugog festivalskog dana, 27. oktobra, posetioce Velike sale Doma omladine Beograda očekuje trostruki program. 

Koncert trija Lytton/Vandermark/Wooley, zakazan za 27.10. od 19 časova, osim što okuplja velike heroje tri generacije džez umetnika iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država, nosi sa sobom jednu posebnu ekskluzivnost. Biće to jedna od retkih prilika da u večernjim satima u glavnom programu na delu vidimo velikane avangardnog džeza – po čemu bi koncert mogao da se poredi sa jedinim gostovanjem Orneta Kolmena na prvom Njuportu 1971. godine. Simbolično, obeležavamo i punoletstvo obnovljenog festivala. Publika koju smo odnegovali počev od 2005. godine sada je spremna za najveća džez uzbuđenja, pa nije neophodno eklektične sadržaje ostavljati samo za najupornije ljubitelje džeza, iza ponoći.

LyttonVandermarkWooley - Photo by Dan Mohr &  Žiga Koritnik

Bubnjar Pol Liton (1947) jedan je od rodonačelnika britanske džez avangarde. Ostvario je revoluciju u tretmanu bubnjeva, shvatajući ih kao skup predmeta za stvaranje specifične atmosfere, naspram tradicionalne uloge u postavljanju i očuvanju ritma. Snimio je preko stotinu albuma, najviše sarađujući sa Ivanom Parkerom, Berijem Gajem i The London Jazz Composers' Orchestra. Pravio je i svoje instrumente, poput litonofona, i bio pionir u domenu live elektronike.

Multiinstrumentalista Ken Vandermark (1964), laureat "Granta za genije" fondacije Mekartur već u trideset petoj godini, ostvario je svoje talente u domenu džeza, improva, nojza i roka, sarađujući sa najvećim ličnostima avangarde sa obe strane Atlantika. Snimio je preko dve stotine albuma kao lider/kolider (Vandermark 5, DKV Trio, Made to Break, Sonore, The Resonance Ensemble...) ili sajdmen, te imao važnu ulogu u oblikovanju savremene čikaške džez scene.  

Trubač Nejt Vuli (1974) živi u Njujorku od 2001. godine – jedan je od predvodnika bruklinskog džeza, improva i nojza, improvizator fascinatne tehnike, kao i uspešan lider i kolider nekoliko ansambala. Među legendama džeza sa kojima je sarađivao su Džon Zorn, Entoni Brekston, Ivan Parker, Vadada Lio Smit i Džo Moris. Snimio je blizu stotinu albuma, urednik je onlajn magazina Sound American, kao i osnivač produkcije Pleasure of the Text Records.

U nastavku programa od 20:45h, publika će imati priliku da čuje legendarni sastav Sexmob, koji predvodi trubač Steven Bernstein, a u sklopu koncertne turneje na kojoj obeležavaju 25 godina postojanja. 

Kada je pre četvrt veka kvartet Sexmob sastavio Ledbelija, Elingtona, Prinsa, Kardiganse i Makarenu u jedan tok debi izdanja „Din of Inequity" džez je dobio najsnažniji novi impuls još od fri-vihora Orneta Kolmena. Izašli iz legendarnog njujorškog kluba Knitting Factory, Stiven Bernstin i njegovi drugari pisali su novu istoriju džeza. Na sledećem albumu džezovali su Elvisa, Stonse, Nirvanu i Abinog Fernanda, ponovo uz dobrog duha Elingtona, da bi se na njihovom stolu kasnije našle i teme iz filmova o Džejmsu Bondu, Egzotika Martina Denija, Felini i Nino Rota, kao i u većem obimu Ser Djuk.

Ali, Seksmob ne obrađuje pesme – oni ih Seksmobuju, utvrdio je jednom prilikom vođa ovog kvarteta, slajd trubač Stiven Bernstin. Oni se zaista hrane idejama iz istorije raznih žanrova (ukrštajući ih i sa odgovarajućim autorskim materijalom), ali samo da bi zaokružili muziku koja je autentično njihova. A ona spaja humor, tugu, konfuziju, strast i tugu, uz uvek snažan otkačeni gruv. Danas je Sexmob i skup individualaca sa uspešnim karijerama, čije su nadahnuće koristili Džon Zorn, Bil Frizel, Hal Vilner, Lu Rid, Nora Džons ili U2, uz nepregledni spisak najvažnijih avangardista Njujorka. Prvi put u Beogradu i Srbiji, pred nama je najbitniji kombo džez sastav 21. veka!

Za kraj programa druge večeri 38. Beogradskog džez festivala, u saradnji sa Fondacijom Zbigniew Seifert, Institutom Adam Mickiewicz i Ministarstvom kulture i nacionalnog nasleđa Poljske, pred publikom će od 22:30h nastupiti veliki talenat poljske džez scene, pijanista Dominik Wania.

Dominik Vanja (1981) diplomirao je klasični klavir u Krakovu, a stekao zvanje mastera džez izvođenja na New England Conservatory of Music u Bostonu. Odmah potom uposlio ga je legendarni trubač Tomaš Stanko: u njegovom sastavu Vanja je stekao afirmaciju i ostvario prijateljstvo sa vršnjakom/alt-saksofonistom Maćejom Obarom, sa kojim će snimiti šest albuma, među kojima poslednja dva za produkciju ECM – oba proglašena izdanjima godine u anketi poljskog magazina Jazz Forum. Kao lider je diskografski debitovao još 2013. albumom Ravel, na kome je predstavio originalne aranžmane Ravelovog ciklusa Ogledala za džez trio, zaslužujući odmah dva Frederika (poljski Gremi), za album i debitanta godine. Ipak se kasnije fokusirao na posao sajdmena: obišao je važne svetske džez destinacije sa Maćejom Obarom (nastupali su i na Beogradskom džez festivalu 2019), svirao sa velikim imenima džeza (Markus Miler, Li Konic, Zbignjev Namislovski, Merilin Mazur, Dejv Libmen...), kao i snimio preko pedeset albuma, ostvarujući i upečatljivu saradnju sa renomiranim filmskim kompozitorom Zbignjevom Prajsnerom. 

Impresioniran Vanjinom talentom, Manfred Ajher nije čekao da mu ponudi samostalni ugovor. Odlučili su se za solo album, a Vanja je na snimanje došao bez kompozicija ili makar skica, no potpuno spreman da nastavi putem kojim su ranije prošli Kit Džeret, Čik Korija, Pol Blej, Ketil Bjernstad i Vidžej Ajer. Izdanje Lonely Shadows je i prvo solo izdanje nekog poljskog muzičara za kuću ECM, u velikom svetlu prikazujući Vanjinu klasičarsku prefinjenost i džezersku maštovitost.


PROČITAJTE I:

POLA VEKA BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

FRANCUSKA U FOKUSU 38. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.