Muzika
muzika/8.10.2018.

Pijanista Siprijan Kacaris na Kolarcu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Četvrta sezona ciklusa koncerata KOLARAC TVOJ SVET MUZIKE, koju Centar za muziku Kolarčeve zadužbine organizuje u saradnji sa MTS-om, počinje 11. oktobra nastupom jednog od najboljih svetskih pijanista Siprijana Kacarisa sa Kiparskim simfonijskim orkestrom.

Ova sezona je planirana da, u okviru proslave 140 godina od osnivanja Kolarčeve zadužbine, beogradskoj publici predstavi zanimljive programe, interesantne umetnike i probranu koncertnu seriju koja obuhvata čak sedam koncerata. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 1.600 i 1.800 dinara.

Kiparski simfonijski orkestar

Solista: Siprijan Kacaris (Cyprien Katsaris), klavir

Dirigent: Jens Georg Bahman (Jens Georg Bachmann)

Program:

  1. Stilijanu - Zelena linija
  2. L. van Betoven - Koncert za klavir i orkestar br.3, op 37
  3. Mendelson - Simfonija br 1, op.11

 

SIPRIJAN KACARIS, francusko-kiparski pijanista i kompozitor, rođen je u Marseju. Dobitnik je nagrade na takmičenju mladih interpretatora Rostrum-Unesco (Bratislava), prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Cziffri (Versailles), međunarodne nagrade na takmičenju Kraljice Elizabete u Belgiji.

Njegova karijera uključuje nastupe sa najvećim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Štackapela Drezden, Gevandhaus Lajpcih, Klivlend orkestar, Filadelfija orkestar, Koncertgebau iz Amsterdama, Filharmonija iz Londona, Moskovska filharmonija, Pekingški simfonijski orkestar i mnogi drugi. Sarađivao je sa svetski poznatim dirigentima kao što su Bernštajn, Mazur, Čung, Mariner, Retl, Rostropovič, Ditua, Dohnanji, Ormandi. Kacaris je u velikoj meri snimao za Teldek ali i za Soni, Emi, Dojče gramofon, Deka, a sada i na sopstvenoj etiketi Piano 21.

Istaknuti francuski muzički magazin Dijapason rangira Kacarisa među najbolje pijaniste 20. veka. Najznačajniji događaji iz njegove karijere uključuju seriju trinaest programa o Šopenu  proizvedenom od strane japanske televizije,  recital u okviru obeležavanja 150. godina od  smrti F.Šopena koji je održao u Karnegi holu 1999.godine, dva koncerta povodom Olimpijskih igara u Pekingu u Nacionalnom centru za scenske umetnosti (2008) kao i majstorskim kurs  u kući Franca Lista u Vajmaru, 2006.godine, koji je održao  kao prvi pijanista još od Listove smrti.


PROČITAJTE JOŠ:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


Kacaris je član žirija međunarodnih pijanističkih takmičenja uključujući Šopen (Varšava), List (Budimpešta i Utreht), nagrada Vendome (Pariz), Margarit Long Žak Tibo u  Parizu, Betoven (Bon), Skrjabin (Moskva 2012 ). Od 1977. do 2007. bio je umetnički direktor Međunarodnog festivala Echternach (Luksemburg). Član je Udruženja umetnika za mir.

Među društvenim priznanjima posebno se izdvajaju titule “Artist of UNESCO for Peace” (1997), “Commandeur de l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg” (2009), “Knight of the Order of Arts and Letters kao i druga brojna, državna priznanja koji je dobio na Kipru.

Kiparski simfonijski orkestar 

Kao jedini profesionalni simfonijski orkestar na Kipru danas, Kiparski simfonijski orkestar brzo je izrastao u moderan, dinamičan orkestar koji ima važno mesto u muzičkom životu ostrva.

Istovremeno, to je nacionalni simbol koji predstavlja Kipar u Evropi i svetu. Orkestar za sve Kiprane realizuje različite programe – redovne večernje koncerate, obrazovne i porodične koncerte, kao i koncerte kamerne muzike. Godišnje ostvari blizu stotinu nastupa u celoj zemlji. Orkestar izvodi raznovrsne muzičke žanrove i stalno širi repertoar, koji čine velika klasična remek-dela svih perioda, operska i baletska muzika, orkestrska muzika, filmska muzika, muzika iz mjuzikla, džez kompozicije, narodne pesme itd. Stalno teži umetničkoj izvrsnosti i nastoji da osmisli inovativne umetničke programe.

Kiparskom simfonisjkom orkestru važno je da bude deo života zajednice, da promoviše kiparsko muzičko stvaralaštvo i kiparske soliste, da sarađuje s državnim i privatnim institucijama, a takođe je i domaćin umetnicima međunarodnog ugleda. Redovno učestvuje na godišnjem Internacionalnom festivalu Kipria i Festivalu Pafos Afrodita.

U okviru svoje međunarodne promocije, orkestar je gostovao mnogo puta u inostranstvu (Grčka, Nemačka, Danska, Bugarska, Francuska, Malta, Velika Britanija). U cilju šire promocije, koriste se novi mediji – na internetu se prenose koncerti, postavljaju promotivni klipovi i neguje se živa aktivnost na društvenim mrežama. Kiparski simfonijski orkestar je živi simbol multikulturalizma, s obzirom da 42 muzičara dolazi iz 16 različitih zemalja! Orkestar učestvuje i u organizaciji međunarodnih takmičenja i majstorskih kurseva.

Sa Kiparskim simfonijskim orkestrom sarađivali su izuzetni kiparski i strani dirigenti i solisti, kao što su: Vladimir Aškenazi, Patrik Galoa, Esa Hejikila, Julijus Kalmar, Marios Papadopoulos, Lukas Karitinos, Miltos Logiadis, Plasido Domingo, Dimitra Teodosiou, Alison Balkom, Siprijen Kacaris, Martino Tirimo, Dimitris Sguros, Manolis Neofitu, Hor ERT-a, Hor New College Oxford.

Od avgusta 2017. godine, Jens Georg Bahman je umetnički direktor i glavni dirigent Orkestra.


VIŠE NA KALEIDOSKOP MEDIA:

OKTOBAR: 34. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - BEZ GRANICA

NOVEMBAR: KONCERT - BISERA, GABI, MATIJA I VASIL

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box