Muzika
muzika/25.09.2021.

Omaž Isidori Žebeljan na Kolarcu

muzika
  • Kristina Miljković
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević / Foto: Kristina Miljković

 

Kolarčeva zadužbina ovog vikenda obeležava godinu dana od odlaska naše istaknute kompozitorke i prve žene univerzitetskog profesora kompozicije u Srbiji Isidore Žebeljan medjunarodnim festivalom „Isidori u čast“ koji će okupiti njene prijatelje, kolege i umetnike.

Festival obuhvata predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova kompozitorke jedinstvenog muzičkog jezika, i izvodjenjem njenih dela od kojih će neka moći da se premijerno čuju u Srbiji.

Medju umetnicima koji učestvuju na festivalu su i sjajni holandsko-britanski violinista i umetnički direktor Stift medjunarodnog muzičkog festivala u Holandiji Daniel Rouland za koga je Isidora komponovala Koncert za violinu i orkestar „Tri čudne ljubavi“, i naša briljantna čelistkinja Maja Bogdanović.

Daniel koji je upoznao Isidoru 2007. godine kada se pridružio kvartetu Brodski, za Kaleidoskop media se priseća prvog susreta sa ovom jedinstvenom kompozitorkom.

„Pojavila se blistava, neverovatno topla, izuzetno duhovita žena koja je sa tolikom energijom i inspiracijom govorila o svojoj muzici. Za mene je Isidorina muzika kristalizacija balkanske pesme i igre, sagledana kroz njenu potpuno jedinstvenu prizmu“.

Daniel i Maja su bili Isidorini prijatelji i izuzetni interpretatori njene muzike. Daniel se prisetio i Isidorinih reči kada je komponovala „Tri čudne ljubavi“ čija je svetska premijera bila 2017. na prestižnom Stift festivalu.

Isidora Žebeljan, Maja Bogdanović i Daniel Rouland / Foto: Martina Simkovicova

„Isidora je o naslovu dela bila već na svoj tipičan način, poetična, veoma šarmantna i misteriozna: opisala je muziku kao tri magična blaga, koja će se naći nakon dugog putovanja preko sedam brda i sedam mora, sakrivena u zlatnim jajima u šumi, poput tri usnule princeze koje samo izvodjač svojom maštom može da oživi. Na moj komentar da sada postoje samo dve ljubavi (moja i Majina), ona je rekla da će biti i treća. I, bila je u pravu“, ispričao je Daniel koji je sa Majom dobio ćerkicu Lili.

U okviru festivala organizovano je predstavljanje knjige intervjua i autorskih tekstova Isidore Žebeljan "Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna" (Akademska knjiga, Novi Sad), uz  nastup članova Žebeljan ansambla. Na promociji govore Anica Dobra, Vladislava Gordić Petković, Bora Babić i Borislav Čičovački.

Prve večeri je koncert solističke i kamerne muzike Isidore Žebeljan pod nazivom "Isidora intimno". Program obuhvata dela koja će biti prvi put izvedena u Srbiji, izmedju ostalih i jedina njena kompozicija za gitaru iz 1999, koja je posvećena sinu Petru.

Festival se završava u nedelju kada će na koncertu pod nazivom "Isidora moćno" biti izvedena i poslednja Isidorina dovršena kompozicija "Gajdaški vitraž" kao omaž banatskim pejzažima, banatskoj muzici i njenom detinjstvu.  

Podsetimo, na koncertu u januaru 2019. Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija iz Londona s velikim uspehom izveo kompoziciju akademika Isidore Žebeljan „Konji Svetog Marka". Ovo je bio prvi put da je čuveni Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo i snimio kompoziciju jednog srpskog stvaraoca.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

BBC: PRVO IZVOĐENJE SRPSKE KOMPOZICIJE

STEFAN MILENKOVIĆ I NELE KARAJLIĆ NA TAŠU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.