Muzika
muzika/4.02.2020.

Odlazak Ljiljane Petrović

muzika
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS, BlicPevačica Ljiljana Petrović preminula je u 81. godini u Novom Sadu. Bila je prva predstavnica Jugoslavije na „Pesmi Evrovizije“ 1961. godine u Kanu, gde je izvela pesmu "Neke davne zvezde".

Ljiljana Petrović je postala poznata 1961. godine, kao prvi predstavnik Jugoslavije na „Pesmi Evrovizije“. Na takmičenju u Kanu izvela je pesmu Jože Privšeka i Miroslava Antića "Neke davne zvezde", osvojila devet poena i time Jugoslaviji obezbedila osmo mesto.

Učestvovala je na brojnim festivalima i bila u vrhu tadašnje muzičke scene, ali se već krajem sedamdesetih povukla iz javnog života.Rođena je 1939. u Bosanskom Brodu, a živela je u Novom Sadu.

Ljiljana je pevanjem počela da se bavi slučajno, u leto 1960. pevala na Malom Lošinju, gde ju je zapazio direktor Jugotona.
 
Ponudio joj je snimanje ploče u Ljubljani, gde je čuo Jože Privšek i ponudio joj svoju pesmu, sa kojom je nastupila na Evroviziji.
 
Krajem sedamdesetih godina, lagano se povukla sa estrade. Njena "lična karta" ostala je pesma Jovana Adamova sa kojom je učestvovala na Opatiji 1966. godine "Neka to ne bude u proleće".
 
Od 1989. godine Ljiljana piše haiku poeziju, 1991. objavila je knjigu, a kasnije je počela da komponuje muziku na haiku stihove, po čemu je jedinstvena.

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

POČELA JE PRODAJA KARATA ZA NAJUZBUDLJIVIJI MUZIČKI DOGAĐAJ SEZONE - PROLEĆNA MAGIJA OPERE NA KOLARCU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.