Muzika
muzika/16.08.2018.

Odlazak Arete Frenklin - kraljice soula

muzika
  • arethafranklin.net
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Pevačica Areta Frenklin umrla je u 76. godini u svom domu u Detroitu posle duge bolesti.

Zvali su je Kraljica soula iako je savršeno vladala širokim spektrom muzičkih žanrova, od džeza do bluza.

Bila je bolesna godinama, a prošlog leta u Detroitu je zamolila publiku da nastavi da se moli za nju. Tokom nastupa je morala da pravi pauze jer je osećala slabost i bolove, ali je najavila da se neće povući i da će otpevati celu turneju.

Prošle godine Kraljica soula je najavila da zajedno sa Stvijem Vonderom radi na novim pesmama.

Aretine pesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasika. Uprkos ličnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog perioda - "Lady Soul".

Aretina karijera počela je da gubi sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj uloga u filmu "Braća Blues " nije vratila pređašnju slavu. Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who", a pevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics. Pričalo se da joj glas ima raspon od četiri oktave.

Bila je  edna je od najuglednijih pevačica u američkoj istoriji. Areta Frenklin je imala karijeru dugu sedam decenija, a jedan od njenih prvih hitova iz 1967. "Respect” (Poštovanje) sa albuma "Never loved the man the way I love you", postao je svojevrsna himna pokreta za prava Afroamerikanaca u Americi, a priznanje joj je odao i čelnik tog pokreta Martin Luter King.

Od 1968. bila je poznata širom Amerike i Evrope kao "Lady Soul" i važila je za simbol crnačkog ponosa, a američki nedeljnik Tajm joj je posvetio jednu od naslovnih strana.

U karijeri je dobila 18 Gremija uključujući onaj za životno delo, kao i Nacionalni orden za umetnost, Predsednički orden slobode i članstvo u Kući slavnih rokenrola.

Areta Frenklin je 2005. od tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg dobila Predsedničku medalju slobode, a 10 godina kasnije pevala je na inauguraciji predsednika Baraka Obame.

Poslednji put Areta Frenklin nastupila je prošlog novembra na događaju koji je organizovala humanitarna organizacija Fondacija Eltona Džona.

Areta Frenklin rođena je u Memfisu u porodici baptističkog sveštenika i od ranih godina se muzički obrazovala učeći od zvezda gospela.

Njeni najveći hitovi su "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Chain of Fools", "Freeway of Love" i "Respect". Njen poznate pesme su i "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who". Glumila je u čuvenom filmu "Braća Bluz".


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box