Muzika
muzika/13.10.2022.

Nataša Veljković i Milica Zulus na Kolarcu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Aleksandar Dragutinović

 

Predstojeći koncert naše renomirane pijanistkinje Nataše Veljković, koja živi i radi u Beču, biće prilika da beogradska publika čuje i njenu kćerku, mladu i perspektivnu violinistkinju Milicu Zulus.

U okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, Nataša Veljković će održati koncert u ponedeljak 31. oktobra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a gošća večeri će biti mlada violinistkinja Milica Zulus.

Nataša Veljković i Milica Zulus

Duhovni prostori Baha i Franka i jedan drugačiji List jesu specifičnosti predstojećeg koncerta, koji se organizuje povodom 200 godina od rođenja velikog belgijsko-francuskog kompozitora Sezara Franka.

U prvom delu koncerta nas očekuje muzika Baha i Franka kao katedrala polifonije izmedju Zemlje i Neba. Na programu je i Listova legenda o Svetom Franji Asiškom koji u netaknutoj prirodi propoveda pticama, dok u drugom delu koncerta Frankova violinska sonata pobedonosno završava u svetlosti nekog boljeg sveta, bez ratova i mobilnih telefona.

Iako je nastupala u Beogradu, svi oni koji nisu imali priliku, moći će da čuju kćerku Nataše Veljković, mladu violinistkinju Milicu Zulus (1999) koja je gošća na koncertu. Milica je već sa četiri godine počela da svira violinu, a u šestoj godini primljena je na pripremni odsek za izuzetne talente bečkog Univerziteta za muziku kod Marine Sorokove.

Nataša Veljković i Milica Zulus

Sa 16 godina počinje redovne studije na bečkom Univerzitetu za muziku kod Gerharda Šulca, gde diplomira sa najvišim ocenama. Paralelno završava i Srednju muzičku gimnaziju "Kosta Manojlović" u Beogradu. Magistarske studije nastavlja u Berlinu na Muzičkoj akademiji "Hanns Eisler" kod Kolje Blahera. Milica je dvostruki nosilac austrijskog priznanja "Musica Juventutis", što joj obezbeđuje nastupe u bečkom Koncerthausu.

Nataša Veljković je rođena u Beogradu, a svoje životno druženje sa klavirom počela je sa četiri godine. Prve nastupe sa orkestrom imala je već sa 10 godina, a iz rodnog Beograda odlazi sa 15 godina kada je primljena na Univerzitet za muziku i scenske umetnosti u Beču, gde je diplomirala u klasi prof. Pola Badura-Škode. Usavršavala se na njujorškom Džulijardu i ženevskom Konzervatorijumu.

Prelomni trenutak u njenoj međunarodnoj karijeri bio je 1985. kada je osvojila prvu nagradu na značajnom pijanističkom takmičenju „Klara Haskil” u Švajcarskoj. Osvajala je brojna priznanja, nastupala sa značajnim orkestrima, snimala za ugledne diskografske kuće.

Pored intenzivne koncertne aktivnosti, Nataša Veljković je uspešan pedagog, profesor je na Univerzitetu za muziku u Beču.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine, a moguće ih je platiti i onlajn


PROČITAJTE I:

FRANCUSKA U FOKUSU NA 38. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.