Muzika
muzika/8.02.2019.

LP Duo - Dodir muzike i kvantne fizike

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Razgovarala: Lela Milivojević

LP Duo, Sonja Lončar i Andrija Pavlović, 2. marta u Kolarčevoj zadužbini obeležiće 15 godina rada na koncertu za dva hibridna klavira, na kojem će publika imati priliku da premijerno čuje i autorske kompozicije ovih svetski poznatih pijanista.

LP Duo već godinama eksperimentiše sa beskonačnim mogućnostima sviranja na dva klavira, razvijajući potpuno nov pristup izvođenju i komponovanju savremene muzike.

Na koncertu 2. marta u Kolarčevoj zadužbini, Sonja i Andrija će vas povesti na jedinstveno putovanje kroz muziku 21. veka i kompozitore koji pišu za njih ili čija dela aranžiraju za dva hibridna klavira (Meijering, Božičević, Helweg, Correa).    

Povodom ovog koncerta kojim obeležavaju 15 godina rada, Sonja i Andrija su za Kaleidoskop media govorili o dosadašnjem radu, novim izdanjima i planovima za budućnost.

Vraćate se u Beograd nakon uspešnih prošlogodišnjih koncerata širom sveta, uključujući Pariz, London i Njujork. Šta će publika na Kolarcu imati priliku da čuje na koncertu 2. marta?

Ovaj koncert je na neki način deo obeležavanja 15 godina našeg rada. Sviraćemo naše omiljene kompozicije koje smo izvodili i na ,,parfemskoj turneji” u navedenim gradovima tokom prošle godine. Jedan deo programa će obuhvatiti i premijerna izvođenja muzike koju beogradska publika nije mogla do sada da čuje, među kojima su i naše autorske kompozicije koje će ove godine objaviti Universal Music Group. Naravno, sve to na dva hibridna klavira, koji nam omogućavaju jedinstven i originalan zvuk, spoj klavira i sintisajzera, Space Classic (smeh).

Kolarčeva publika je pre par godina imala priliku da se upozna sa kvantnom muzikom kojom se bavite. Možete li da ukratko objasnite o čemu se radi za one koji nisu imali prilike da vas čuju?

Radi se o jedinstvenom spoju nauke i umetnosti, kvantne fizike i muzike. Projekat ,,Kvantna muzika” je zapravo imao za cilj da se šira publika upozna sa filozofijom i idejama kvantne fizike, ali i da se istraže akustična svojstva zvuka koji se pojavljuje u eksperimentima u kvantnim laboratorijama. Mi smo taj zvuk, koji je dobijen u eksperimentima, tretirali na slobodan, umetnički način i stvorili zajedno sa elektroinženjerima Draganom Novkovićem i Darkom Lazovićem, novi, inovativni instrument, hibridni klavir, i tako proširili polje klavirskog zvuka. Takođe, multimedijalnim koncertom koji je obišao pola Evrope i Singapur, upoznali smo bar malo publiku sa temom kvantne fizike. Projekat je zaista prevazišao naša očekivanja, ali ovo je tema, kojoj nema kraja, no mi smo trenutno posvećeni pre svega komponovanju naše muzike, a kvantnoj muzici se vraćamo na jesen.

S obzirom na to da je reč o umetničkoj muzici koju izvodite na drugačiji način, kakav je prijem kod publike, ali i kod vaših kolega, kritike?

Uvek kada se radi nešto novo, potrebno je vreme da kolege i kritika prihvate te novine. Mi smo otvoreni i spremni da hrabro iskoračimo van naše komfor zone, u nepoznato, pa je logično da budemo izloženo kritici. Muzika koju mi komponujemo na novoizgrađenim instrumentima, definitivno komunicira sa širom publikom. Mi imamo korene u klasičnoj muzici i klasičnom obrazovanju, ali takođe i u popularnoj muzici. Uvek se trudimo da stvaramo muziku našeg vremena, da komuniciramo sa trenutkom u kome živimo. Ta muzika ima i elemente klasike, ali i mnogih drugih žanrova koji su vezani za popularnu kulturu pre svega. Ono što publiku posebno oduševljava, ako nas ne lažu i ne podilaze, je pre svega naše izvođenje, i komunikacija koju imamo na sceni. Dakle, izgleda da su naši koncerti uzbudljivi, a retko sviramo u Beogradu, tako da je ovo idealna prilika da nas čujete, jer ne znamo kada će to ponovo biti.

Šta vas očekuje u narednom periodu? Kakvi su vam planovi?

Trenutno smo koncentrisani na naša dva nova albuma, LP Duo za hibridne klavire kao i album elektronske popularne muzike (naš alter ego, LP Elektro), koji će se pojaviti u isto vreme, pa je to zaista jedan veliki izazov. Fokusirani smo na promociju ova dva albuma, a očekuju nas koncerti u Japanu i Kolumbiji.

Sonja i Andrija su dobitnici više od 30 internacionalnih nagrada i nastupali su u najpoznatijim dvoranama širom sveta (Carnegie Hall Njujork, Kennedy Center Vašington, NUS Singapore, Royal Danish Theater and Opera Kopenhagen). Izabrani su za jedan od osam najboljih svetskih dua na najvećem takmičenju klavirskih dua u Majamiju 2008. Tokom i nakon usavršavanja u Beogradu i Nemačkoj izvode premijerno novu muziku, a veliki broj kompozitora širom sveta im posvećuje svoja dela.

Koncert na Kolarcu biće realizovan u saradnji sa Fabrikom i Centrom za novu umetnost CENU. Karte su u pretprodaji na blagajni Kolarca po ceni od 800 dinara dok će na dan koncerta koštati 1000 dinara.


PROČITAJTE I: 

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Olivera Miloš Todorović
9.02.2019.

fenomenalni su!

reklama box
reklama box
reklama box
reklama box