Muzika
muzika/15.03.2019.

Legendarni violinista gostuje na Kolarcu

muzika
  • Angie Kremer
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

Beograska publika imaće priliku da 4. aprila čuje legendarnog violinistu Gidona Kremera koji će u Kolarčevoj zadužbini nastupiti sa svojim orkestrom Kremerata Baltika, osnovanom pre više od 20 godina.

Gidon Kremer je prava legenda svetske muzičke scene, vodeće ime violinizma već skoro pola veka. Orkestar Kremerata Baltika, koji je osnovao 1997. godine, čine uspešni i talentovani muzičari baltičkih zemalja. Kremer je umetnički direktor ovog izuzetno popularnog i traženog orkestra.

Ovaj legendarni violinsta bez sumnje je izgradio i jednu od najnekonvencionalnijih karijera. Kao sedmogodišnjak se upisao u muzičku školu u rodnoj Rigi, prethodno učeći sa svojim ocem i dedom, takođe izvanrednim gudačima. U 16. je dobio prvu nacionalnu nagradu, dve godine kasnije je postao student slavnog Davida Ojstraha na Moskovskom konzervatorijumu, a u 20. je već bio nosilac niza prestižnih nagrada.

Foto: Giedre Dirvanauskaite

Kremer je u poslednjih pet decenija razvio, učvrstio i zadržao visoku poziciju jednog od najoriginalnijih umetnika svoje generacije.

Njegovo solističko koncertiranje i nastupi s najvećim orkestrima u Evropi i Severnoj Americi pod vođstvom mnogih od najpoznatijih svetskih dirigenata, poput Kenta Nagana, Kristijana Tilemana i Kristofa Ešenbaha, izazivali su i danas privlače podjednako divljenje, kao i njegov neobično širok i veoma raznolik repertoar, koji se proteže u punom luku od klasicističkih i romantičarskih majstorskih violinskih ostvarenja do muzike vodećih autora 20. i 21. veka (Berg, Hence i Štokhauzen).

Foto: Paolo Pellegrin

Veliki umetnik se takođe bori za promociju mnogih značajnih dela aktuelnih ruskih i istočnoevropskih kompozitora od kojih su neka i njemu posvećena.

Njegovo ime je blisko povezano sa stvaraocima kakvi su Šnitke, Pert, Kančeli, Gubajdulina, Silvestrov, Nono, Denisov, Rajman, Vasks, Adams, Niman, Glas, Desjatnjikov i Pjacola čije kompozicije interpretira načinom koji poštuje tradiciju, dajući tako punu životnost njihovoj svežini i originalnosti.

U godini svog 50. rođendana Kremer je osnovao kamerni orkestar Kremerata Baltika sabran od izvanrednih mladih muzičara iz tri baltičke države – Estonije, Litvanije i Letonije, koji je zajedno s njim, kao umetničkim direktorom, u sada već preko dve decenije dugoj istoriji gostovao na gotovo svim vodećim festivalima i koncertnim događajima širom sveta.

Kremer svira na violini Nikole Amatija (Nicola Amati) iz 1641. Četiri knjige od koji je poslednja izašla pod nazivom Pisma mladom pijanisti (Letters to a Young Pinist), prevedene na nekoliko jezika, odišu širinom njegovih umetničkih interesovanja i estetskih vidika.

Publici na Kolarcu predstaviće nova tumačenja dela Hajdna – Sedam Hristovih reči na grobu koje Kremer “ukršta” sa Gudačkim kvartetom br. 15 D.Šostakoviča.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 3.000, 3.500 i 4.000 dinara.


PROČITAJTE I: 

KONCERT POSVEĆEN ZORANU ĐINĐIĆU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box