Muzika
muzika/6.06.2021.

Koncert u čast Pjacole na Kolarcu

muzika
  • Printscreen/YouTube/m_h_aboulezz
  • Promo
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

 

Kolarčeva zadužbina obeležiće 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole koncertom 9. juna u 19 časova na kojem će nastupiti i učenik kralja tanga Marselo Nisinman, sa specijalnom gošćom čelistkinjom našeg porekla Majom Bogdanović.

Ovaj koncert, koji se održava u okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, predstavlja jedinstvenu mešavinu Marselovih briljantnih, duboko ličnih kompozicija, inspirisanih Pjacolinim stvaralaštvom, ali i originalnih Pjacolinih kompozicija.

Pored Maje Bogdanović i bandeoniste Nisinmana, na koncertu će nastupiti i ukrajinska pijanistkinja Nataša Kudricka, englesko-holandski violinista Danijel Rouland, italijanski gitarista Alberto Mezirka i kontrabasista Zoran Marković.

Astor Pjacola (Astor Piazzolla, 1921-1992) argentinski kompozitor, vođa orkestra i izvođač na bandoneonu, počeo je da se bavi muzikom veoma rano. Simfonija napisana za filharmoniju Buenos Ajresa 1954. donela mu je stipendiju za studije kompozicije kod Nađe Bulanže u Parizu. Ipak, ova čuvena profesorka ubeđivala ga je da se okrene stvaranju dela u žanru tanga. Na njen predlog, Pjacola odlazi u rodni Buenos Ajres gde je oformio male sastave koji su izvodili njegova dela (Buenos Ajres kvintet, Tango nuevo oktet).

Novi žanr tanga koji je Pjacola uveo, tango nuevo, uključio je neka obeležja moderne i umetničke muzike (fuga, širi instrumentalni sastavi, elemente džeza i sl.), što je naišlo na neodobravanje u rodnoj zemlji. Ipak, tango, kojem je pretio zaborav u matičnoj zemlji, povratio je staru popularnost i stekao svetsku slavu kroz dela i izvođenja Astora Pjacole. On je već 80-ih godina, kada njegova dela počinju da izvode klasični sastavi, bio slavljen u Argentini kao "spasitelj tanga". Pjacola je autor oko 750 dela različitog žanra i stila, među kojima ima i filmske muzike. 

Maja Bogdanović (1982), srpska violončelistkinja, rođena je u Beogradu, a osnovne i postdiplomske studije završila je u Parizu, u klasi prof. Mišela Strausa. Njenu aktivnost kao koncertnog čeliste u svetskim dvoranama poput dvorane Karnegi u Njujorku, kao i saradnje sa brojnim orkestrima kritika je ispratila velikim priznanjima za njeno sviranje "posebne tonske lepote i velike zrelosti interpretacije". Kao stvaralac koji često izvodi dela savremenih kompozitora, aktivno učestvuje na svetskim festivalima gde je ostvarila saradnje sa najvećim umetnicima današnjice poput Marte Argerič, Kšištofa Pendereckog, Jurija Bašmeta, Nemanje Radulovića i dr.

Pjacolin učenik, Marselo Nisinman (1970) internacionalni je kompozitor i majstor izvođač na bandoneonu. Posle završenih studija bandoneona u Buenos Ajresu i kompozicije u Bazelu, ostvario je niz značajnih solističkih saradnji sa brojnim orkestrima širom sveta, a kao kompozitor učestvovao na najvećim evropskim festivalima. Njegov rad obuhvata i projekte sa brojnim svetskim umetnicima.

Englesko-holandski violinista Danijel Rouland (1972) renomirani je izvođač koji nastupa sa orkestrima širom sveta, izvodeći repertoar koji neretko prevazilazi granice klasične muzike. Njegov klasični repertoar obuhvata dela slavnih kompozitora (Betoven, Brams, Elgar, Šnitke, Prokofjev i dr.), ali u njemu značajno mesto imaju i dela savremenih autora. Kao izvođač koji popularizuje dela ovih autora, mnoga dela je izveo premijerno, među kojima i violinski koncert Isidore Žebeljan Tri čudne ljubavi.

Nataša Kudricka (1983), ukrajinska pijanistkinja, počela je karijeru koncertnog pijaniste sa Kijevskim simfonijskim orkestrom u SAD sa 17 godina. Studije klavira pohađala je istovremeno na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Čajkovski u Kijevu i na Državnom konzervatorijumu za muziku i ples. Pored aktivnog koncertnog angažovanja, Kudricka ostvaruje i veliki uspeh svojom diskografijom, posebno kroz dva diska muzike Žan-Filipa Ramoa, što je i promenilo njen pristup klavirskoj tehnici.

Kontrabasista Zoran Marković, nakon završenih master studija na FMU u Beogradu, usavršavao se kod renomiranih svetskih pedagoga. Nosilac brojnih eminentnih priznanja za izvođaštvo, učestvovao je na brojnim festivalima i ostvario saradnju sa velikim evropskim orkestrima. Više od decenije bio je prvi kontrabasista Slovenačkog filharmonijskog orkestra, a od 2004. godine radi kao predavač na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. 

Italijanski gitarista Alberto Mezirka (1984), studije gitare završio je u Italiji i Nemačkoj. Višestruki je nosilac najviših svetskih priznanja za sviranje na ovom instrumentu. Koncertirao je sa brojnim eminentnim izvođačima poput Dmitrija Aškenazija, Vladimira Mendelsona, Dejvida Koena. Svetski kritičari ocenili su njegovo izvođenje Skarlatija na solo gitari kao "najbolje ikada izvedeno". 

Karte, po ceni od 1.200 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca.


PROČITAJTE I:

PAS DE DEUX - BRILJANTNA MUZIKA PUNA BOJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.