Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/30.03.2021.

Filharmonija svira serenade

muzika
  • BGF
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: BGF

 

Beogradska filharmonija održaće tri koncerta od 1. do 3. aprila od 19 časova, u Sali Beogradske filharmonije, pod palicom stalnog gostujećeg dirigenta Danijela Rajskina. Repertoar je u znaku romantizma, a orkestar svira serenade Antonjina Dvoržaka i Riharda Štrausa, kao i svitu Leopolda Janačeka.

Romantična atmosfera, inspirisana ljubavnim dozivanjima u stilu Romea i Julije, obeležiće sve tri koncertne večeri. Beogradska filharmonija izvodi dela međusobno povezanih autora tako što je Dvoržakovo stvaralaštvo značajno inspirisalo Janačeka i Štrausa.

Publika će imati priliku da čuje Štrausovu Serenadu za duvače, Janačekovu Svitu za gudače i Dvoržakovu Serenadu za duvače, violončelo i kontrabas.

„Unapred se radujem aplauzu filharmonijske publike, to me u poslednje vreme dovodi gotovo do suza jer uglavnom dirigujem u praznim salama pred kamerama i mikrofonima. Iako malo ljudi može da prisustvuje koncertima, Beogradska filharmonija zajedno sa mnom, pruža im muzički zagraljaj. Muzičke kuće u svetu se trude da održavaju vezu sa publikom uprkos izazovima koje nameće obavezna distanca. Bojimo se dodira i blizine što nije u našoj suštini jer smo socijalna bića. Međutim, muzika je uvek bila tu da sagradi mostove tamo gde je sve naizgled srušeno i izgubljeno. Njena neverovatna snaga čini da u srcima i mislima budemo blizu jedni drugih, a dela koja izvodimo doprinose ostvarivanju te blizine“, rekao je dirigent Danijel Rajskin.

Već naredne nedelje, Beogradska filharmonija sprema koncerte sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, a publiku očekuje novi repertoar uz kompozicije Mocarta i Korngolda.


PROČITAJTE I:

ČAROBNI ZVUCI OPERE NA KOLARCU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.