Muzika
muzika/22.09.2018.

Filharmonija: Glamurozni start sezone

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


 

Stajaćim ovacijama završen je nesvakidašnji nastup Beogradske filharmonije, kojim je sinoć otvorena koncertna sezona „Bitije ljudsko“ pod palicom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Za prvi koncert u sezoni, kome je prisustvovala i proslavljena holivudska glumica Stana Katić, vladalo je ogromno interesovanje, a radoznala publika je u velikom broju stajala.
 


Sezona je svečano otvorena intoniranjem himne Bože pravde, nakon čega je usledio najpoznatiji muzički motiv u klasičnoj literaturi – sudbinske note Pete Betovenove simfonije.

U drugom delu koncerta, potpuni mrak  je najavio uzbudljivu i napetu atmosferu jedine Bartokove opere „Zamak Plavobradog“. Bas Balint Sabo tumačio je Plavobradog koji svojim dvorcem sa sedam tajnovitih vrata fascinira lepu Juditu, mecosoprana Adrianu Bastidas Gambou, koja sve čini da ih otvori i otkrije njihove tajne.Bartokovo remek-delo, slušaoce je držalo na ivici, dok su, zajedno sa pevačima i orkestrom prolazili kroz vrata zamka predstavljenim neobičnim svetlima. Tri umrle žene Plavobradog dočarale su balerine koje su se kroz salu „ušunjale“ na scenu i doprinele neobičnoj atmosferi ove opere prepune iznenađenja.

Beogradska filharmonija je obeležila 100 godina od prvog izvođenja ovog dela, i pretvorila Kolarac u savremenu opersku scenu uz pomoć reditelja Aleksandra Nikolića i njegovog tima.


PROČITAJTE JOŠ:

34. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL - BEZ GRANICA

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.