Muzika
muzika/17.08.2019.

Festival tradicionalne muzike u Sirogojnu

muzika
  • TO Zlatibor
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno / Wikipedia/BukephalosDeveti festival tradicionalne muzike Srbije i Balkana „Svet muzike“ biće održan danas i sutra, 17. i 18. avgusta u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu.

Program festivala orijentisan je na tradicionalnu muziku Srbije i Balkana pa se u skladu s tim biraju i gosti, i ove godine nastupiće Bojana Nikolić, etnomuzikološkinja iz Beograda sa vokalno-instrumentalnom grupom „Srpski glasovi“, a potom Miroljub Šaković iz Burađe, kod Nove Varoši, koji se bavi izvornim pevanjem „izvika“.

Prvi dan festivala 17. avgust posvećen je vokalnoj muzičkoj tradiciji, tako će se publici predstaviti čuveni Novovarošanin, Miroljub Šaković, popularni Šako iz Burađe. Šaković  u svom vokalnom izražaju u interpretaciji pesama „izvika“ važi za jednog od najboljih u zemlji, a dokaz tome su brojne nagrade na festivalima i takmičenjima. Pored pesme, Šako srpsku tradicionalnu muziku neguje i kroz intstrumentalno izražavanje budući da je vešto „barata“ frulom , okarinom i guslama.

Za razliku od Šaka koji se pevanjem bavi amaterski i koji je samouk, Bojana Nikolić, koja je gost festivala istog dana, se tradicionalnom pevanju posvetila u akademskoj formi. Diplomirala je na odseku za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje u S.M.Š. “Mokranjac“ u Beogradu,a potom završila I osnovne, master a trenutno je na doktorskim studijam ana Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na festivalu će nastupiti sa vojom vokalno instrumentalnom grupom “Srpski glasovi”.

Drugi dana festivala obeležiće nastup guslara, oca i ćerke, Radovana i Bojane Peković, kao i koncert ženske pevačke grupe “Moba””. Bojana Peković je široj publii postala poznata kao deo dueta gusle/ harmonika koji je pobedio na nacionalnom televizijskom takmičenju “Ja imam talenat” na kome je nastupila sa bratom Nikolom. Njihov otac Radovan, koga će imati priliku da upozna publika u Sirogojnu inače je predsednik Društva guslara “Žiča” iz Kraljeva.  Pored guslara, drugog dana festivala takođe će se čuti i vokalna interpretacija srpske tradicionalne muzike kroz glasove članica pevačkog društva “Moba” koje je ove godine obeležilo 25 godina postojanja i rada.

Koncerti oba festivalska dana počinju u 13 časova.


PROČITAJTE I:

ANTIKA FEST U AVGUSTU U ZAJEČARU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.