Muzika
muzika/2.07.2023.

Fantazija Beogradske filharmonije na Ušću

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

 

Beogradska filharmonija priredila je nezaboravni spektakl zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom na velikom koncertu na otvorenom kome je prisustvovalo oko 20.000 ljudi na Ušću (nedelja, 2. jul). Prvi put na našim prostorima je izvedena Dizni Fantazija uživo koja je krunisala ceremoniju proslave stogodišnjice orkestra. 

Foto: Marko Đoković

Dugo smo čekali na ovu priliku, da posle nekoliko godina ponovo budemo zajedno sa vama na otvorenom. Ali večeras je naš koncert zaista poseban zato što zajedno slavimo sto godina velike Beogradske filharmonije! Beogradska filharmonija je mnogo više od orkestra, ona je vaš ponos i stogodišnji prijatelј. Ova Filharmonija dovodi svet u Beograd i stavlјa Beograd u centar sveta. Pun vek ponosa, velikog rada i neopisive radosti sviranja!", rekao je na početku koncerta šef-dirigent Gabrijel Felc i najavio izvođenje Dizni Fantazije kroz deset čuvenih kompozicija koje prate Dizni Fantaziju.

Gabrijel Felc / Foto: Nemanja Jovanović

Dizni Fantazija uživo je izvedena prvi put na našim prostorima, a koncertu su prisustvovale sve generacije i uživale u najlepšem animiranom spektaklu svih vremena uz čuvene numere klasične muzike koje je orkestar izvodio ispod velikog ekrana. U prelepoj atmosferi uživali su brojni posetioci, od beba do najstarijih sugrađana uz ovacije orkestru i šefu-dirigentu. Felc je predvodio 105 filharmoničara, a brojne ekipe su učestvovale u realizaciji događaja podržanog od strane Grada Beograda. 

Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju visoke definicije, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma Volta Diznija iz 1940. godine „Fantazija" i filma „Fantazija 2000", zvanično nikada prikazanog u regionu. Tako su koncert otvorili zvuci iz čuvene Pete simfonije L. van Betovena i to iz "Fantazije 2000", odmah za njom sledili su delovi iz originalnog Diznijevog filma uz "Pastoralnu simfoniju" istog kompozitora, segment iz "Krcka Oraščića" P. I. Čajkovskog i, posebna poslastica – "Mesečina" K. Debisija uz animiranu sekvencu koja je izostavljena iz originalne Fantazije 1940.

Foto: Marko Đoković

Potom je Filharmonija odsvirala "Žar pticu" I. Stravinskog uz jedinstvenu animaciju iz Fantazije 2000, zatim antologijski balet nojeva i nilskih konjića iz "Plesa časovnika", A. Ponkijelija, a potom  "Čarobnjakovog učenika", P. Dikaa, uz čuvenu borbu Mikija Mausa i metle – koji je "krivac" za nastanak ovog dugometražnog remek dela. Koncert se u veliko finale uveli prizori iz nove verzije Fantazije uz kompozicije „Sjaj i raskoš" (E. Elgar), "Rimske pinije" (O. Respigi) kao i "Karneval životinja" (K. Sen-Sansa).


PROČITAJTE I:

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU

TITANSKI KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.