Muzika
muzika/23.09.2019.

Emerson kvartet premijerno na Kolarcu

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

Beogradska publika će imati jedinstvenu priliku da 1. oktobra na sceni Kolarčeve zadužbine prvi put čuje gudački kvartet Emerson koji dolazi iz Njujorka.

Centar za muziku Kolarčeve zadužbine otvara novu sezonu ciklusa Kolarac tvoj svet muzike nastupom legendarnog Emerson kvarteta koji je za više od četiri decenije postojanja izgradio ogromno poštovanje ljubitelja vrhunskog kamernog muziciranja.

Osnovan u godini obeležavanja velikog jubileja dva veka američke državnosti, 1976. godine, kvartet je dobio naziv po jednom od najvećih američkih filozofa i pesnika Ralfa Valdoa Emersona.

Formacija gudačkog kvarteta je osnovana iz potrebe da se profiliše autentičan američki sastav koji bi tokom godina izrastao u jednu od institucija američke muzike, a Emerson kvartet je ta očekivanja i opravdao tokom decenijskog uspešnog trajanja.

Retki su kamerni ansambli u kojima su gotovo isti svi članovi od osnivanja. Takav je slučaj sa kvartetom Emerson u kojem je jedino violončelista Pol Votkins postao član 2013. godine.

Još jedna posebnost ovog sastava je to što se violinisti smenjuju na prvom pultu (koncertmajstora). Članovi kvarteta su istaknuti solisti sa impozantnim solističkim i kamernim biografijama. Judžin Draker na prvom pultu violina je svojevremeno bio koncertmajstor Džulijard orchestra, kao i pobednik takmičenja Kraljice Elizabete.

Njegov kolega na istom pultu, Filip Zecer je solističku karijeru gradio uz najznačajnije simfonijske orkestre Severne i Južne Amerike, a violista Lorens Daton je osmostruki dobitnik Gremi nagrade i kamerni saradnik Šterna,Rostropoviča, Flajšera i mnogih drugih. Pridruženi član, violončelista Pol Votkins je istaknuti solista, kamerni muzičar i aktivan dirigent.Vurtuozna lakoća, ritmička snaga i visoko ispoliran ton njihovog zajedničkog muziciranja odlike su autoritativnog nastupa ovog kvarteta. Oni sebi postavljaju visoke repertoarske ciljeve kao da idu u zagrljaj sa novim i neobičnim, ali ne zaboravljajući pri tome na klasične standarde interpretacija.

Iako okosnicu njihovog repertoara čine dela klasične literature, Emerson kvartet iskazuje veoma veliku zainteresovanost za muziku 20. veka, kao i za muziku svojih savremenika koji su im posvetili brojna dela. Među njima se posebno izdvaja bliska saradnja sa kompozitorima poput Adesa, Mejera, Previna, Rajta i drugih.

Za diskografsku kuću Dojče gramofon, čiji su ekskluzivni partneri, objavili su više desetina albuma koji uključuju i kompletne opuse Betovena, Debisija,Bartoka i Šostakoviča. Poslednje “hit“ izadanje iz aprila 2019. jeste snimak koncerta iz Karnegi hola na kojem su nastupili sa pijanistom Jevgenijem Kisinom tumačeći dela Mocarta, Forea i Dvoržaka.

Uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, ovi vrsni muzičari predstaviće kapitalna dela svetske literature pisane za ovaj sastav, gudačke kvartete Mocarta, Dvoržaka i Šostakoviča.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.


PROČITAJTE I:

GENIJE RUSKE BALALAJKE PRVI PUT U BEOGRADU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.