Muzika
muzika/3.02.2020.

Džez za 88. rođendan Velike dvorane

muzika
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto: Oksana Skendžić

Kolarčeva zadužbina proslavlja 88 godina Velike dvorane 4. februara koncertom iz ciklusa Kolarac tvoj svet muzike na kojem nastupa francuski TRIO BAROLO.

Ovaj specifičan trio čine Remi Pulakis, harmonika, Filip Evrar, kontrabas, i Frančesko Kastelani, trombon. Oni nas jedinstvenim zvukom koji kombinuje džez, operu i world music, vode na muzičko putovanje po Mediteranu odakle i potiču.

Muzičari, uvek spremni za nove susrete i nove saradnje, prihvatili su poziv Kolarčeve zadužbine da se premijerno predstave beogradskoj publici na Dan Velike dvorane.

____________________________________________________________________________________________________________

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine sagrađena je 1932. godine, a njen tvorac, arhitekta Petar Bajalović je u izgradnji primenio najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najreprezentativnijim koncertnim prostorom za predstavljanje umetničke muzike i poznata je po svojoj akustici.

Prvi koncert je održan 4. februara 1932. godine kada je nastupila Beogradska filharmonija kojom je dirigovao Stevan Hristić. Solista je bila sopran Ksenija Rogovska, a na programu su bila dela Rimskog Korsakova, Hristića, Milojević-Baranovića i Novaka.

Do sada je u dvorani održano preko 18.500 koncerata i nastupilo je oko gotovo 16.000 solista, gotovo 4.000 ansambala sa više od 1.500 dirigenata. Izvedeno je gotovo 39.000 različitih kompozicija.

Tokom godine, u Velikoj dvorani održi se više od 300 različitih muzičkih programa, resitala, predavanja i svečanih akademija. Muzičkim programima tokom godine prisustvuje više od 70.000 posetilaca.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

POČELA JE PRODAJA KARATA ZA NAJUZBUDLJIVIJI MUZIČKI DOGAĐAJ SEZONE - PROLEĆNA MAGIJA OPERE NA KOLARCU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.