Muzika
muzika/5.08.2021.

Džez festival na Zlatiboru

muzika
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Zlatibor će tokom avgusta biti domaćin Džez festivala. Festival počinje 5. avgusta na Kraljevom trgu nastupom muzičkog sastava EYOT iz Niša. Slede koncerti benda Slide Ride 7. avgusta, Z Quartet 10. avgusta, a 11. avgusta biće održan koncert grupe „Divanhana“. Svi nastupi počinju u 21 čas.

Muzički sastav EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, a čine ga: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Muzika sastava EYOT predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

EYOT

Bend Slide Ride nastao je 2015. godine i do danas ostao u nepromenjenom sastavu: Aleksandar Branković - vokal i gitara, Mihajlo Ivanović - bas gitara, Ilić Zlatko – bubnjevi. U poslednje tri godine bend je fokusiran na autorski rad, ali i na autentično izvođenje numera poznatih bluz izvođača kao što su Eric Clapton, Robben Ford, Gary Clark Jr, B.B. King, Buddy Guy, Muddy Waters, Albert Collins, Bernard Allison, Albert King, John Lee Hooker i drugi.

Slide Ride

Z Quartet ima jedinstvenu muzičku viziju koja objedinjuje i odražava sve vidove muzike uz zadržavanje zavidnog individualizma i visokog kvaliteta, koja se proteže od tihe intimnosti do muzike užarenog intenziteta. Muzika benda kombinuje različite muzičke pozadine, koje uključuju džez, modernu, klasičnu, svetsku muziku i slobodnu improvizaciju. Bend nastupa u sastavu: Ratko Zjaca – gitara, Vid Jamnik – vibrafon, Martin Gjakonovski -akustični bas  i Joze Zadravec – bubnjevi.

Z Quartet 

Divanhana je bosansko-hercegovački sevdah bend koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj džez, pop i klasične muzike 20. veka. Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinke. Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke Akademije u Sarajevu.

Divanhana

Debitantski album “Dert” snimili su u februaru 2011. godine u Nemačkoj, u saradnji sa izvođačem tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost učestvujući na brojnim festivalima. U 2013. godini Divanhana beleži izuzetno uspešne koncerte u Švedskoj, Nemačkoj, Češkoj i Turskoj. Današnji sastav benda čine: Šejla Grgić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas-gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).


Tekst je deo projekta “Čajetina-kulturna razglednica” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

OTVOREN INOVACIONI BIZNIS CENTAR ZLATIBOR


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.