Muzika
muzika/25.10.2022.

Beogradska filharmonija u znaku Tokija

muzika
  • Pixabay/Christozavic
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju ekstravagantan repertoar koji će muzikom iz Kolarčeve zadužbine "odvesti" u Tokio, 28. oktobra (20č). Filharmonijska zvezda, Tijana Milošević, biće u ulozi solistkinje u kompoziciji "Proleće u Japanu" Aleksandra Sedlara, a veče će takođe obeležiti srpske premijere kompozicija Torua Takemicua, najpoznatijeg japanskog autora izvan granica svoje zemlje. 

Ljubitelji Japana imaće utisak da su otputovali u Zemlju izalazećeg sunca jer je Tokio tema predstojećeg filharmonijskog koncerta iz sezone pod nazivom "Na dobrom putu", koja je inspirisana putovanjima i svetskim metropolama. Već i sami naslovi "Kako je spor vetar" i "Prema moru" upućuju na atmosferu istoka koju dočaravaju kompozicije Torua Takemicua. Gotovo samouki kompozitor na poseban način predstavlja svoje nasleđe smatrajući da se slušanje njegove muzike može uporediti sa šetnjom kroz baštu uz doživalj promene svetla i oblika. 

Tijana Milošević

Tijana Milošević nastupa kao solista u delu Proleće u Japanu Aleksandra Sedlara, nastalom kao porudžbina Nemanje Radulovića i ansambla Devil's Trills (Đavolji triler) koji su ga i premijerno izveli i snimili za izdavačku kuću Decca. Kompozicija portretiše veliki zemljotres i cunami koji se desio u martu 2011. godine i donosi atmosferski dijapazon zvukova od popularne muzike do sugerisanja agonije ovog tragičnog događaja. 

„Veliko mi je zadovoljstvo što ću nastupati pred svojim orkestrom kao solista i to u kompoziciji mog divnog prijatelja i veoma talentovanog kompozitora Aleksandra Sedlara. 'Proleće u Japanu' mi je još tada, kada ga je Nemanja snimio budući da mu je i posvećeno, zapalo za uho zbog dubljeg konteksta. Imajući u vidu tragediju koja se tada dogodila, fascinirao me odnos tih ljudi prema svojoj zemlji kao odraz celokupne kulture. Drago mi je što ću posle Nemanje i ja svirati ovo delo, jer je važno da dela žive paralelno sa njihovim autorima koji treba da su prepoznati, svirani i doživljeni za vreme svojih života", kaže Tijana Milošević, koncertmajstor Beogradske filharmonije. 

Debisijeva simfonijska poema More zatvara koncert uz jasnu inspiraciju Japanom, što je autor nedvosmisleno potvrdio i izborom fotografije drvoreza japanskog vizuelnog umetnika Hokusaja za naslovnu stranu svoje partiture. Ulaznice su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.


PROČITAJTE I:

POLA VEKA BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

FRANCUSKA U FOKUSU 38. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.