Muzika
muzika/1.01.2020.

Bečki novogodišnji koncert u čast Betovena

muzika
  • Pixabay / geischlaeger
Autor fotografije:

Kaleidoskop media/ RTS/ Foto: WienTourismus/Lois LammerhuberSvake godine u „Zlatnoj dvorani“ bečkog Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Najpoznatiji koncert na svetu tradicionalno uvek počinje 1. januara u 11.15. Koncert je prenosila Radio televizija Srbije, a ceo Bečki koncert možete pogledati u videu na kraju teksta.


Publika iz preko 90 zemalja sveta u direktnom prenosu je dva i po sata uživala u vrhunskim interpretacijama valcera, polki i marševa porodice Štraus, ali i delima njegovih savremenika koje je izvela Bečka filharmonija.

U ovogodišnjem koncertu iz bečke „Zlatne sale“ Muzikferajna bilo je mnogo je simbolike. Uz poruke nade, prijateljstva i mira, koncertom je obeležen i 150. rođendan zgrade Muzikferajna, i to numerom Uživaj u životu, ali i 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, čiji će se jubilej 2020. godine obeležavati širom sveta.Godinama već, u prenos Bečkog koncerta uključene su i baletske numere.

Novogodišnji koncert se održava u udruženju Muzikferajn, u centru klasične muzike u Beču. Čuvena dvorana tzv. „Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najlepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svetu.

Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, svečana sala se za Novogodišnji koncert ukrašava raznobojnim cvetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i timpanon asociraju kao da je ovde sagrađen pravi muzički hram. O cveću brine Gradska cvećara. Cvetni aranžmani, o kojima se kasnije mnogo priča, počinju da se pripremaju još 27. decembra, a za aranžiranje je potrebno ogromno iskustvo da bi prvo godišnje kulturno dešavanje izgledalo perfektno.Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije.

Pored mogućnosti da se učestvuje u lutrijskom izvlačenju karata, svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred gradske većnice i ispred zgrade Državne opere. 

Ove godine prvi put za dirigentskim pultom bio je Andris Nelsons, Letonac, koji već deset godina sarađuje sa Bečkom filharmonijom, a trenutno je muzički direktor Bostonskog simfonijskog orkestra i kapelmajstor lajpciškog „Gevendhaus“ orkestra.

O tome koliko je prestižno 1. januara biti za pultom Bečke filharmonije, govori i podatak da su dirigenti do sada, između ostalih, bili Boskovski, Karajan, Dudamel, Mazel, Abado, Muti, Mehta, Ozava.

„Verujem da je san svakog dirigenta da diriguje novogodišnjim Bečkim koncertom, posebno ukoliko volite muziku porodice Štraus i valcere. Sećam se kada sam kao dete gledao na televiziji direktan prenos i kasnije na kupljenim dividijevima, osećam se ponosno i privilegovano da dirigujem. Mislim da je ova muzika veoma zabavna, šarmantna, puna energije i optimizma, i da je to odličan način da se započne Nova godina“, kaže maestro Andras Nelsons, prenosi RTS.

Početak istorije Bečkog novogodišnjeg koncerta zadire u ne tako lepe godine Drugog svetskog rata. Putem televizijskog signala, televizija ORF, već 62 godine, pronosi lepote Austrije i muzike porodice Štraus, čime je novogodišnji Bečki koncert postao svojevrsni ambasador. Ovogodišnji koncert Bečke filharmionije, koja je prvi održala još 1842. godine, videli su stanovnici 90 zemalja.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

VALJEVKA PRED ZVEZDAMA HOLIVUDA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.