Muzika
muzika/13.06.2024.

ArtLink Festival - Zvuk zalaska sunca

muzika
  • ArtLink foto
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

ArtLink Festival svečano će biti otvoren 18. juna u Narodom muzeju programom Korejske muzike sa gostima iz Umetničke asocijacije Istok Zapad.

Već petu godinu, festival se realizuje najvećim delom na otvorenom, na prostoru Beogradske tvrđave, kao i u prostorima važnih spomenika i institucija kulture kao što su Narodni muzej, Muzej Vuka i Dositeja i drugi.

Umetnička direktorka i osnivač Jovanka Višekruna Janković izjavila je da Festival, u godini obeležavanja dve decenije od osnivanja organizacije ArtLink, premijerno predstavlja nove produkcije koje će doneti novu zvučnu i umetničku sinergiju između gostujućih i domaćih umetnika pod nazivom Zvuk zalaska sunca.

Ovogodišnji program – Zvuk zalaska sunca donosi energiju svetlosti kroz zajedničke muzičke nastupe umetnika i njihove priče sa nekoliko kontinenata – Australije, Azije, Evrope... Festival prati temu Umetnici – gradovi - festivali za prirodu. Kroz projekat koji je deo programa Kreativne Evrope sa partnerima iz Mađarske i Portugalije, festival ima poseban fokus na istraživanje inovativnih modela integrisanja festivalske publike u kreativni proces. Festival nastavlja prošlogodišnju inicijativu Ženske umetničke veze – Izuzetne žene u umetnosti i predstavlja mlade umetnice, kompozitorke, direktorke festivala, muzikološkinje...

I ove godine ArtLink je osmislio ciklus Brazilijana za mlade talente u saradnji sa Ambasadom Brazila i predstaviće muziku Villa Lobosa, Karlosa Gomeša i drugih brazilskih kompozitora koje izvode mladi umetnici iz nekoliko gradova u Srbiji i koji će prirediti festivalsko zagrevanje u dvorištu Muzeju Vuka i Dositeja 15. juna od 18 časova.

Programom Udahni muziku Koreje će označiti zvanični početak  programa festivala u utorak 18. juna u 19 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

Muzičko udruženje Istok Zapad iz Koreje dovodi grupu od sedam izuzetnih muzičara koji će zajedno sa umetnicima iz Srbije, izvesti dela Korejskih autora. Na otvaranju festivala nastupiće i domaći muzičari Valentina Lučković na violončelu, Jovan Aleksandar Krstić na kavalu i umetnička direktorka festivala pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković.

Junski program festival već tradicionalno obeležava Svetski dan muzike 21. juna od 19 časova koncertom kod Pobednika, obeležavajući  stogodišnjicu Pučinija sa gostima iz Bugarske, tenorom Borisom Lukovim i pijanistkinjom Vilianom Valčevom i stogodišnjicu smrti hrvatske kompozitorke Dore Pejačević koncertom koji izvodi mlada pijanstkinja Klara Dolenec, dok je drugi deo programa rezervisan za Brazilijana muzički program i Jazz.

Još jednim velikim koncertom na Platou kod pobednika ArtLink nastavlja inicijativu za očuvanje prirode i pridružuje se obeležavanju Međunarodnog dana Dunava 29. juna od 19 časova koncertom Na lepom plavom Dunavu, kada će nam se kao dirigentkinja i koncert majstor predstaviti Andrea Nikolić, violinistkinja iz Beča, gudački ansambl i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković.

Festivalski ansambl Kamerata Balkanika sa solistima Lanom Zorjan, dobitnikom nagrade ArtLink najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji i Milanom Kostelanecom gostovaće na 37. Međunarodnom festivalu u Izmiru.

Drugi deo Festivala nastavlja se  31. avgusta koncertom Mediteranske niti, multimedijalne umetnice libanskog porekla, a trenutno stanovnicom Barselone, Sevin Abi Aad u pratnji kontrabasiste Maura Batista iz Italije. Septembarski program uključuje završni koncert muzike Vila Lobosa, zatim Duo Envol,sa australijskom  pijanistkinjpm Di Penikot i sopranom Ajmi Blejk iz Amerike, i pijanistu  Aleksej Botvinova takođe u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

Inovativni program naših umetnika iz Studija 6, biće realizovan 17. septembra multimedijalnim projektom u nastanku Dis place / Re place, Kolektiva Studia 6 (Milana Zarić, Dijana Sekulić, Maja Pelević, Nikola Zavišić) koji je među projektima iz Srbije na pozivu za umetnike izabran u okviru međunarodnog projekta Production3 koji ArtLink realizuje sa organizacijama iz Mađarske i Portugala, a  koji je podržala Kreativna Evropa.

Sledi nastup Knobelsdorf ansambla iz Berlina 23. septembra, koji je deo Državnog orkestra (Staatskapelle Berlin), a poznat je po muzičkoj raznovrsnosti jer izvodi poznata i nepoznata dela od gudačkih tria do sekstet formacija, mešovite formacije gudačkih i duvačkih instrumenata, kao i aranžmani za gudački kvintet i vokal.

Jovanka Višekruna Janković

Uzbudljivo putovanje po svetu biće krunisano konferencijom Women ArtLinks – Ženske umetničke veze – Izuzetne žene u umetnosti, na kojoj će se kao i prošle godine okupiti izvanredne umetnice, direktorke, predstavnice značajnih festivala, institucija kulture i predstavnice evropske festivalske mreže, zatim predstavnice kulturnih diplomatskih misija Srbije i kulturnih instituta, kao i predstavnice biznisa. Ova konferencija će biti polazna tačka za nova dešavanja u kulturnom sektoru sa snažnim fokusom na žene, u cilju razvoja partnerstva, koprodukcija, međunarodne umetničke razmene, i pozicioniranja Beograda i Srbije kao značajne kulturne destinacije.

Umetnički savet festivala čine umetnice i direktorke festivala koje su deo platforme Women ArtLinks (Ženske umetničke veze), međunarodne platforme koja okuplja žene umetnice, autorke festalskih programa - iz Portugala, Mađarske, Nemačke, Australije, Koreje i Srbije.

ArtLink realizuje urbani inovativi muzički program, koji publici otkriva uvek nove programske koncepte, umetnike i načine prezentacije umetničkog dela, najviših umetničkih standarda. Vodi se idejom ozvučavanja novih prostora i novih sadržaja, oživljavajući ih kroz aktivnu interakciju sa publikom.

Festival nudi inovativnu programsku koncepciju kroz eksperimentisanje sa produkcijama u različitim kontekstima i prostorima i unapređenjem odnosa između produkcije, umetnika i publike, sa vrlo jasnom usresređenošću ka prirodi, istorijskom i kulturnom nasleđu.

ArtLink je festival odgovornih profesionalnih standarda koji podržava mlade umetnike i podstiče pozitivne promene u svom okruženju.

ArtLink je osnovan 2004. godine, a festival je integrisao ArtLink festival mladih talenata kao svoje programski segment, što je bila prva inicijativa tog tipa, koja je pružala šansu mladim nerealizovanim umetnicima iz Srbije, ali i iz Evrope. Ta šansa je podrazumevala i edukaciju i mentorstvo od strane svetski priznatih umetnika, koji su svoje znanje i iskustvo delili sa mladim umetnicima od 7 do 18 godina i koji su bili deo programa ArtLinka za mlade talente. Mnogi od tih mladih talenata prvi put nastupali sa orkestrom na ArtLink festivalu, mnogi su imali priliku da nastupaju sa majstorima svog zanata, od kojih su mnogo naučili, kao i da dobiju prilike da nastupaju sa evropskim orkestrima.

ArtLink festival je pokrenuo svoj program za mlade talente i orkestar ArtLink mladi virtuozi koji su nastupali sa imenima kao što su Ištvan Vardai, Jan Vogler, Fedor Rudin, Giorgio Mandolesi, Stefanom Milenkovićem i mnogim drugima. Takođe, ArtLink festival je prvi predstavio naše najbolje mlade umetnike - violinistkinju Lanu Zorjan, violončelistu Petra Pejčića, Vuka Ovaskainena, kao i Nemanju Stankovića, Unu Stanić, Irenu Josifosku i mnoge druge.


PROČITAJTE I:

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: TIHI NESTANAK VIRTUOZNOSTI UMETNIKA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.