Muzika
muzika/18.04.2019.

Valjevka pred zvezdama Holivuda

muzika
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

Piše: Nataša Šutuljić

Violončelistkinja Jelena Jela Mihailović svojim umetničkim izrazom osvaja svet. Interpretator melodija klasike, pop, rok, etno i srpske narodne muzike pre nekoliko godina trebala je da izvede naslovnu numeru u jednom od filmova o Džejmsu Bondu, a među najdražim koncertima su joj nastup pred holivudskim zvezdama posle dodele Oskara i pred njenim Valjevcima na otvaranju manifestacije Tešnjarske večeri.

- Muzika me odvela na razne strane sveta i na mesta koja verovatno nikada ne bih posetila da se nisam prepustila umetničkom putu. Na međunarodno takmičenje u Pariz išla sam sa petnaest godina i to je moje prvo putovanje u inostranstvo. To je za mene bilo nestvarno iskustvo, a posebno zadovoljstvo bilo je što sam se u domovinu vratila sa nagradom. Od tada nastupi su se ređali u evropskim zemljama, a malo kasnije i u Americi. Nadam se da će mi se uskoro otvoriti i put Istoka gde nikada nisam bila. Željno iščekujem da posetim nove predele i podelim svoj doživljaj muzike sa novom publikom - priča Jelena o svojim počecima.

PROČITAJTE I: TAJNA THE POLICE JE U JEDNOSTAVNOSTI


Na koncertima ona interpretira klasiku, rok i narodnu muziku. Voli da kombinuje tradicionalno i moderno i da spoji naizgled nespojivo.

- Školovala sam se za klasičnu muziku i na nastupima izvodim dela klasike, a koncerti su nekada u „crossover“ stilu. To podrazumeva da izvodim klasiku u modernim aranžmanima, a ne zanemarujem ni pop, rok, etno i narodnu muziku aranžiranu za violončelo i simfonijski orkestar  - objašnjava Jela.

Razne melodije konstantno su joj u mislima, ali smatra da još nije trenutak da se ostvari kao kompozitor.

- Muzika je moje gorivo. U kakvom god da sam raspoloženju dobra muzika me podigne. Nebitno je koji žanr je u pitanju, važno je da je dobro i kvalitetno skrojeno i da nosi dobru emociju. Oduvek sam volela klasičnu i rok muziku, ali tokom odrastanja umešali su se i hard rok, metal, a istovremeno i mirniji tonovi poput pop, etno i domaće narodne muzike. Volim muziku i u glavi mi je napravljena sinteza raznih stilova i žanrova. Tako aranžiranu muziku najviše volim da izvodim pred publikom. Naslušana sam muzike i stalno mi se melodije vrte u glavi. Moguće je da ću se u nekoj budućnosti ohrabriti da nešto od toga stavim na papir i proglasim za svoju kompoziciju, ali još uvek nisam dovoljno hrabra. Na neke moje pokušaje saradnici su me ohrabrivali da se prepustim tom talasu, ali sada nije pravi trenutak za to - smatra umetnica.

Jelina baza je u Beogradu, a agent joj ugovara koncerte i snimanja u inostranstvu. U Americi je svirala pred zvučnim imenima Holivuda, ali ni njeni Valjevci nisu joj zanemarljiva publika.

- Moj agent obezbedio mi je kontakt sa producentima koji su radili jedan od filmova o Džejmsu Bondu. Dopao im se moj način izvođenja, stil, izraz i ideja, pa su predložili da budem deo novog nastavka i da snimim naslovnu numeru. Nažalost, zbog unutrašnjih finansijskih kontrukcija tim je promenjen i saradnja nije realizovana. U svakom slučaju, ne mogu da kažem da se baš ništa nije odigralo, to mi je donelo nove kontakte i otvorilo nove puteve. Umetnost nosi razne momente i nikada nisam imala specijalno tužan momenat u karijeri. Put je trnovit i zahteva stalnu spremnost da primite udarce, ali ako volite muziku i svoju profesiju, dovoljno je da sednete na binu i zasvirate. Tog trenutka sve nestaje i sve je u najboljem redu.

Svaki nastup je priča za sebe i svojevrstan doživljaj, ali nastup na dodeli Oskara u Los Anđelesu mogu da izdvojim kao najzanimljiviji. Pred Džejmsom Kameronom, Hali Beri, Šarliz Teron, Šonom Penom, grupom Kis i drugim holivudskim zvezdama svirala sam srpske narodne pesme. I nastup na otvaranju Tešnjarskih večeri pre nekoliko godina bio mi je jedan od najdražih, jer sam svirala pred mojim Valjevcima, porodicom i prijateljima i to sa simfonijskim orkestrom Jela Cello Power Symphony Orchestra, koji čine izuzetno talentovani mladi umetnici, pažljivo odabrani na audicijama. Bila sam srećna i kada bih odsvirala dobar ispit na akademiji. Posle svakog dobrog nastupa osećam se kao predsednik sveta. Nesrećna sam ako nisam odsvirala najbolje što mogu. Najvažnije je ostati na putu - sigurna je violončelistkinja.

Jela Mihailović svoje školovanje započela je 1996. godine u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ u Valjevu u klasi profesorke Nede Jovanović. Dve godine pre upisa na Muzičku akademiju i studije prešla je u Muzičku školu „Josip Slavenski“ u Beogradu, koju je završila kao đak generacije. Na Akademiju je primljena 2006. godine u klasu profesora Dragana Đorđevića u kojoj je ostala do kraja specijalizacije i stekla zvanje specijaliste muzičke umetnosti.


PROČITAJTE I:

PET ZVEZDICA ZA BEOGRADSKU FILHARMONIJU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.