Muzika
muzika/18.04.2019.

Valjevka pred zvezdama Holivuda

muzika
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

Piše: Nataša Šutuljić

Violončelistkinja Jelena Jela Mihailović svojim umetničkim izrazom osvaja svet. Interpretator melodija klasike, pop, rok, etno i srpske narodne muzike pre nekoliko godina trebala je da izvede naslovnu numeru u jednom od filmova o Džejmsu Bondu, a među najdražim koncertima su joj nastup pred holivudskim zvezdama posle dodele Oskara i pred njenim Valjevcima na otvaranju manifestacije Tešnjarske večeri.

- Muzika me odvela na razne strane sveta i na mesta koja verovatno nikada ne bih posetila da se nisam prepustila umetničkom putu. Na međunarodno takmičenje u Pariz išla sam sa petnaest godina i to je moje prvo putovanje u inostranstvo. To je za mene bilo nestvarno iskustvo, a posebno zadovoljstvo bilo je što sam se u domovinu vratila sa nagradom. Od tada nastupi su se ređali u evropskim zemljama, a malo kasnije i u Americi. Nadam se da će mi se uskoro otvoriti i put Istoka gde nikada nisam bila. Željno iščekujem da posetim nove predele i podelim svoj doživljaj muzike sa novom publikom - priča Jelena o svojim počecima.

PROČITAJTE I: TAJNA THE POLICE JE U JEDNOSTAVNOSTI


Na koncertima ona interpretira klasiku, rok i narodnu muziku. Voli da kombinuje tradicionalno i moderno i da spoji naizgled nespojivo.

- Školovala sam se za klasičnu muziku i na nastupima izvodim dela klasike, a koncerti su nekada u „crossover“ stilu. To podrazumeva da izvodim klasiku u modernim aranžmanima, a ne zanemarujem ni pop, rok, etno i narodnu muziku aranžiranu za violončelo i simfonijski orkestar  - objašnjava Jela.

Razne melodije konstantno su joj u mislima, ali smatra da još nije trenutak da se ostvari kao kompozitor.

- Muzika je moje gorivo. U kakvom god da sam raspoloženju dobra muzika me podigne. Nebitno je koji žanr je u pitanju, važno je da je dobro i kvalitetno skrojeno i da nosi dobru emociju. Oduvek sam volela klasičnu i rok muziku, ali tokom odrastanja umešali su se i hard rok, metal, a istovremeno i mirniji tonovi poput pop, etno i domaće narodne muzike. Volim muziku i u glavi mi je napravljena sinteza raznih stilova i žanrova. Tako aranžiranu muziku najviše volim da izvodim pred publikom. Naslušana sam muzike i stalno mi se melodije vrte u glavi. Moguće je da ću se u nekoj budućnosti ohrabriti da nešto od toga stavim na papir i proglasim za svoju kompoziciju, ali još uvek nisam dovoljno hrabra. Na neke moje pokušaje saradnici su me ohrabrivali da se prepustim tom talasu, ali sada nije pravi trenutak za to - smatra umetnica.

Jelina baza je u Beogradu, a agent joj ugovara koncerte i snimanja u inostranstvu. U Americi je svirala pred zvučnim imenima Holivuda, ali ni njeni Valjevci nisu joj zanemarljiva publika.

- Moj agent obezbedio mi je kontakt sa producentima koji su radili jedan od filmova o Džejmsu Bondu. Dopao im se moj način izvođenja, stil, izraz i ideja, pa su predložili da budem deo novog nastavka i da snimim naslovnu numeru. Nažalost, zbog unutrašnjih finansijskih kontrukcija tim je promenjen i saradnja nije realizovana. U svakom slučaju, ne mogu da kažem da se baš ništa nije odigralo, to mi je donelo nove kontakte i otvorilo nove puteve. Umetnost nosi razne momente i nikada nisam imala specijalno tužan momenat u karijeri. Put je trnovit i zahteva stalnu spremnost da primite udarce, ali ako volite muziku i svoju profesiju, dovoljno je da sednete na binu i zasvirate. Tog trenutka sve nestaje i sve je u najboljem redu.

Svaki nastup je priča za sebe i svojevrstan doživljaj, ali nastup na dodeli Oskara u Los Anđelesu mogu da izdvojim kao najzanimljiviji. Pred Džejmsom Kameronom, Hali Beri, Šarliz Teron, Šonom Penom, grupom Kis i drugim holivudskim zvezdama svirala sam srpske narodne pesme. I nastup na otvaranju Tešnjarskih večeri pre nekoliko godina bio mi je jedan od najdražih, jer sam svirala pred mojim Valjevcima, porodicom i prijateljima i to sa simfonijskim orkestrom Jela Cello Power Symphony Orchestra, koji čine izuzetno talentovani mladi umetnici, pažljivo odabrani na audicijama. Bila sam srećna i kada bih odsvirala dobar ispit na akademiji. Posle svakog dobrog nastupa osećam se kao predsednik sveta. Nesrećna sam ako nisam odsvirala najbolje što mogu. Najvažnije je ostati na putu - sigurna je violončelistkinja.

Jela Mihailović svoje školovanje započela je 1996. godine u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ u Valjevu u klasi profesorke Nede Jovanović. Dve godine pre upisa na Muzičku akademiju i studije prešla je u Muzičku školu „Josip Slavenski“ u Beogradu, koju je završila kao đak generacije. Na Akademiju je primljena 2006. godine u klasu profesora Dragana Đorđevića u kojoj je ostala do kraja specijalizacije i stekla zvanje specijaliste muzičke umetnosti.


PROČITAJTE I:

PET ZVEZDICA ZA BEOGRADSKU FILHARMONIJU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box