Muzika
muzika/21.12.2016.

Tupak, Perl džem u Kući slavnih rokenrola

muzika
  • Getty Images
  • Getty Images
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Legendarni američki reper Tupak Šakur i bend Perl džem ulaze u Kuću slavnih rokenrola, a njima će se pridružiti i američka folk pevačica Džoan Baez, jedna od pop ikona 1960-ih.

Lepo priznanje koje, međutim, ima dobro utvrđene uslove. Da bi neki umetnik mogao da bude izabran u ovaj svojevrsni muzej rokenrola, potrebno je da prođe najmanje 25 godina od izlaska prvog albuma.

Tupakov album 2Pacalypse Now izašao je u novembru 1991. godine, a priznanje dolazi 20 godina od Tupakovog ubistva, koje do danas nije rešeno. Tokom pet godina izuzetno uspešne karijere, provedene između kalifornijskih bandi i zatvorskih rešetaka, ovaj reper se nametnuo svojim tekstovima i ritmom, doprinoseći društvenom razvoju Afroamerikanaca u SAD. Tupak je i dalje reper sa najviše prodatih albuma u istoriji ove vrste muzike.

Perl džem je jedan od retkih bendova grandž pokreta koji je i dalje aktivan. Za četvrt veka, grupa je imala pet albuma koji su imali rekordnu prodaju u SAD, prvi takav album je iz 1993, a poslednji iz 2013. godine. Bend koji je nastao u Sijetlu, važi za jedan od najpopularnijih rok bendova iz 90-ih godina prošlog veka. Njihov prvi album „Ten“ izašao je 1991. godine.

U Kuću slavnih rokenrola ulazi i Džoan Baez, američka folk pevačica i aktivistkinja, poznata po društvenoj angažovanosti svojih pesama zbog čega se smatra jednom od pop ikona 60-ih godina prošlog veka. I u 76. godini ona drži koncerte, a ovdašnja publika je imala priliku da je sluša pre dve godine u Beogradu.

Svečani prijem u Kuću slavnih rokenrola biće održan 7. aprila u Klivlendu. Kuća slavnih i muzej rokenrola posvećen je arhiviranju istorije nekih od najpoznatijih i najuticajnijih umetnika koji su uticali na muzičku industriju. Čak Beri je prvi uvršten u Kuću slavnih rokenrola 23. januara 1983. godine, a predstavio ga je Kit Ričards.

Pročitajte još:

Ne moramo da živimo u strahu
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.