Muzika
muzika/18.08.2017.

Stvorena je masa koja ne talasa

muzika
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Razgovarala: Olivera Stojimirović

Na beogradskom Beer festu 2017. među brojnim bendovima koji su nastupali iz celog regiona svirao je i bend “Hladno pivo”. Tada smo razgovarali sa Miletom Kekinom i ekipom, a kako se od prošlog intervjua, koji smo radili pre nešto više od dve godine, mnogo toga izdešavalo tema za razgovor nije nedostajalo. Kroz priču o Festivalu piva na kome su nastupali u avgustu te godine, preko solo karijere koju je nedavno najavio, do aktuelnih nam dešavanja, Kekin, kako je njegova publika i navikla, nema dlake na jeziku.

Neposredan i britak Mile Kekin ume i da kroz razgovor na aktuelne teme, objasni šta misli i o onome ‘o čemu se, inače, ne govori’, a to je pored žive svirke ono što on i momci iz grupe najbolje rade.

Koliko je apsurdna činjenica da se mi radujemo koncertu na Beer festu, dok naše vođe širom regiona obeležavaju godišnjicu „Oluje“.

- Otkad sviramo, a mi smo koncertno aktivni od početka devedesetih, nama se svirke podudarju s godišnjicama pokolja, oslobođenja i  padova gradova, tako da bi se moglo reći da nam je i taj paralelni svijet postao normalan. 

Da li oni i mi živimo u paralelnim svetovima koji se dodiruju samo po ivici razuma?

- Davno smo mi skočili preko te ivice. 

Da li se bend sprema za Beer fest pošto vam nije prvi put da svirate na fešti na Ušću (gde se uglavnom služi hladno pivo pa to dođe kao vaš prirodni ambijent)?

- Spremamo se naravno. Više nego obično. Ne želiš zablokirat pred sto tisuća ljudi, koliko ih zna biti na Ušću. A s pivom treba baš zato pažljivo da te prirodni ambijent ne ponese. 


Koliko je okvir rokenrol benda i orelol žestokih buntovnika bio dobra podloga da se javno kaže „ja nisam vaš, od glave do pete“ ili „crkveno se zvono čuje, priziva nove oluje“ uz to što je normalno kad vi kažete „Ne volim te“ i „Krepaj budalo“...

- Mislim da je to savršen okvir za slanje poruka. Nitko nam ne može dati otkaz zbog pjesme, potpuno smo slobodni reći što hoćemo pa kom se svidi svidi.

Tu smo nažalost u puno boljoj situaciji od novinara. Rokenrol ili pank rok mora sadržavati neki stav i svjetonazor. Inače, čemu sve?

Kako planirate da solo karijeru autora Mileta Kekina (to vam je onaj što peva „Reno 4“) pomirite sa karijerom frontmena benda „Hladno pivo“? 

- Sljedeće godine će “Pivo” prvo proslaviit svojih tridest godina postojanja a nakon toga će onaj Kekin izdat svoj album. Tako da nitko nikom neće smetati. Muzički, a i tematski će to biti dosta drugačije od “Piva” pa ne očekujem da će tu biti nekih problema. 

Hladno pivo je institucija a ja sam tek mladi kantautor na početku karijere. 

Ko ima ambicioznije planove?  

- “Hladno pivo” apsolutno mora imati ambicioznije planove. Onaj Kekin se još može neko vrijeme izvlačiit na mladost i šarm. Zezam se. Nemam nekih velikih koncertnih planova, želim izdat taj album pa će se poslije vrata sama otvarati… Ili zatvarati… Hahahah... 


Da li je tačna pretpostavka zlih kritičara da bi Mile Kekin da nije popularan muzičar bio vrstan glumac? I kako objašnjavate da se na nekojoj od naših regionalnih TV stanica i sada repriziraju „Bitange i princeze“?

- Pomirio sam se da će me onaj Saša Erotoman pratit do kraja karijere. Evo, dala si mi ideju,  to će mi biti životna misija. Neću stat sa sviranjem i pisanjem pjesama sve dok po popularnosti ne nadmašim tog bucmastog kompleksaša.

Široki krug publike „Hladno pivo“ doživljava kao levičarski bend, kako vi vidite postjugosovensko društvo u kome svi u našim novim državama živimo relativno komplikovano... sa zdravstvom koje plaćamo privatno, školstvom koje nas ostavlja neobrazovanima i bankama koje nas porobljavaju... 

- Svaka država ima svoji mafiju a kod nas mafija ima svoju državu. Mislim da smo u Jugoslaviji naučili previše ne propitkivati, ne talasati. Stvorena je masa koja ne talasa i ne misli svojom glavom. Ne stigne od sisa, guzica i rijalitija. I evo nas opet na ivici razuma. Ujedinjeni narodi tvrde da će se broj stanovnika u Hrvatskoj prepoloviti za trideset godina. A mi svake godine slavimo razne praznike, pjevamo himnu i okrećemo janjca. Totalno ludilo je nastupilo.  


EKSKLUZIVNO:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIVEN ŠAPIRO: FOTOGRAF SA VRHA SVETA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box