Muzika
muzika/21.12.2017.

Starogodišnji koncert Muzikona na Kolarcu

muzika
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Razgovarala: Lela Milivojević

Kamerni orkestar Muzikon priprema za 24. decembar na Kolarcu Starogodišnji koncert, drugi u okviru sezone Hypercube, koju uz zanimljive, atraktivne i uzbudljive koncerte, odlikuju i različite akcije i kampanje koje promovišu kvalitetnu klasičnu muziku i sam orkestar Muzikon.

Muzikon je novi kamerni orkestar na muzičkoj sceni sačinjen od profesionalaca iz Srbije, sa gostujućim solistima i umetničkim rukovodiocima iz vodećih evropskih orkestara i filharmonija. Nastupi predstavljaju svojevrstan multimedijalni spektakl, budući da koncert prati i savremena rasveta, video mapiranje i scenografija (u zavisnosti od koncerta do koncerta). Jedan od osnovnih ciljeva orkestra je izvlačenje klasične muzike iz standardnih okvira i približavanje iste širem auditorijumu.

Do sada je organizovano više gerilskih akcija, kao što su Dan klasike – dan kada je 40 beogradskih kafića i barova puštalo isključivo klasičnu muziku; Hrana za uši – kulinarsko-muzički spektakl…

Uoči koncerta na Kolarcu, direktor orkestra Miloš Jovanović govori za Kaleidoskop media o nastanku Muzikona, delovanju ove grupe mladih entuzijasta i pitanju razvoja publike.

Pretpostavljam da je šira javnost čula za Muzikon zahvaljujući vašoj nedavnoj akciji „Klasika u kafićima, a nije dan žalosti“. Kako je prošla ta inicijativa?

Inicijativa je protekla i bolje nego što smo očekivali. Reakcija ljudi, kako iz kafića tako i njihovih posetilaca nam je pokazala da javnost može i želi da uživa u klasičnoj muzici, pogotovo kada im se pokaže na neformalniji način. Konkretna akcija je samo jedna u nizu ovakvih i sličnih koje će imati cilj opšte popularizacije klasične muzike i neformalnog kvaliteta koji Muzikon orkestar zastupa.

Možete li nam reći kako ste došli na ideju da formirate ovaj orkestar? Ko je sve u sastavu orkestra? Da li su članovi stalni ili će u zavisnosti od koncerta do koncerta nastupati različiti umetnici?

Kamerni orkestar Muzikon nastao je kao posledica višegodišnjih projekata i aktivnosti Muzikon organizacije, koja je preko Festivala klasične muzike Front (cilj festivala je izmeštanje koncerata klasične muzike u druge, alternativnije prostore) i Škole muzike (projekat neformalne edukacije mladih koji nisu pohađali zvaničnu muzičku školu) utkala put za formiranje orkestra. Cilj Muzikona je popularizacija i promocija klasične muzike, i koncepta kreativnog i neformalnog kvaliteta, te je orkestar samo nastavak višegodišnjih ideja i ciljeva.

Drugi važan cilj, pored pomocije klasične muzike, jeste razvoj kvalitetnog i samoodrživog orkestra. Članovi orkestra su mahom mladi ljudi, vođeni iskusnim gostujućim koncertmajstorima iz inostranstva. Posebno smo ponosni na saradnju sa gostima, budući da u okviru koncertne sezone imamo tu čast da ugostimo koncertmajstore poput Miloša Petrovića (Bamberg symphoniker), koji je ujedno i stalni koncertmajstor orkestra, Aleksandre Stojiljković (Vereinigte Bühnen Wien) Jelene Ristić (Royal Concertgebouw, Amsterdam) potom gostujućeg vođu deonice viole Jorg Vinklera (Jorg Winkler, Orchestra di Maggio iz Firence), kao i dirigenta Sinišu Markovića (osnivač i dirigent orkestra mladih Jugoistočne Evrope).

Pitanje razvoja publike nije samo ovdašnji problem... Kako popularizovati klasičnu muziku i privući novu publiku, posebno mlade?

Potrebno je dosta raditi i prihvatiti vreme u kojem živimo. To se pre svega odnosi na nove tehnologije, način komunikacije i druge vidove promocije. Članovi Muzikon orkestra veruju da je klasična muzika sama po sebi dovoljno kvalitetna da mlada publika treba samo da joj da šansu. Naša uloga je samo medijatorska, a vodimo se sloganom da je klasična muzika namenjena svima (što nedvosmisleno i jeste).

Uz inventivna iznenađenja, korišćenja digitalnih i elemenata novih tehnologija Muzikon na nesvakidašnji način skreće pažnju na ono što se dešava na sceni Kolarca. I svojom sezonom Hypercube pomera granice - u poimanju, prezentovanju i doživljaju klasične muzike.

Kroz promociju svakog koncerta Muzikon će posebno naglasiti kontekst i smisao kompozicija koje se izvode. Cilj je edukovanje i razvoj publike, kao i regrutovanje budućih poštovalaca klasične muzike.

Drugi koncert u okviru koncertne sezone Hypercube, donosi premijerno izvođenje Verdijevog gudačkog kvarteta u aranžmanu za gudački orkestar u Beogradu. Pored Verdija, publika će biti u prilici da čuje i Mendelsonovu Simfoniju za gudače broj 1, kao i svite od Janačeka i Bridža. Starogodišnji koncert će voditi koncertmajstor Miloš Petrović, član Bamberg Symfoniker Okrestra i gostujući professor na Univerzitetu u Estoniji.

Karte su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 800 i 1.000 dinara. 
Studenti i srednjoškolci tokom trajanje cele koncertne sezone imaju 50% popusta na ulaznice. Dovoljno je doneti indeks ili đačku knjižicu na biletarnicu Kolarca.

Pročitajte još: Teofil Pančić: Dim, šmek slobode i levi puritanizam

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box