Muzika
muzika/26.04.2018.

Sedmi rođendan Male škole bontona

muzika
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Kolarčev edukativni program Mala škola bontona/Kako se sluša koncert ove subote, 28. aprila, slavi sedmi rođendan! Za proteklih sedam godina stasala je cela jedna generacija nove, mlade publike koja se i dalje redovno vraća na ovaj program.

Rukovodilac Centra za muziku Kolarčeve zadužbine Mirjana Mima Lazarević u razgovoru za Kaleidoskop media objašnjava da je u početku, program bio koncipiran za mali broj posetilaca, za grupu dece i roditelje, njih 50-tak… „Tako je i bilo u prvih nekoliko izdanja i to je zapravo bilo zgodno da ih Miloš Milovanović sačeka ispred Kolarca, malo ispriča o istoriji Zadužbine, o Iliji Kolarcu i da zajedno uđu i krenu u ‘istraživanje’ unutrašnjosti Kolarca. Tada su mogli i da ‘zavire’ iza scene, da uđu u garderobe gde se muzičari spremaju za koncert, da izađu i na binu, da osete kako je to biti na Velikoj sceni, da dobiju i oni aplauz od roditelja ili da vide instrumente koji su spremni za koncert“.

Međutim, vremenom je promenjena koncepcija jer je broj posetilaca toliko porastao tokom godina da im se sada Miloš obraća direktno sa scene i ima svoj uvodni show program. Uči ih kada da aplaudiraju i zašto, šta piše u programu, vežbaju jačinu aplauza i čuju kratku priču o programu koji sledi.

„Za proteklih sedam godina stasala je već cela jedna generacija nove, mlade publike koja se i dalje redovno vraća na ovaj program. Dolaze nam cele porodice, sa bebama u kolicima, pratimo kako se porodice uvećavaju, ali i dalje redovno dolaze svake poslednje subote u mesecu. I prepoznajemo ih kako su porasli“, priča Mima Lazarević koja je autor ovog projekta.

„Imamo i maskotu koncerta kada slušamo Bitlse. Ivan je na prvom koncertu imao samo jednu godinu, jedva je hodao, ali je bio u duksu sa njihovim znakom. Sada je verovatno već predškolac… Uglješa, čija se slika svih ovih godina pojavljuje na našem plakatu je u međuvremenu porastao na preko 185 cm i ide u gimnaziju….“

Iako je program namenjen deci od 5 do 10 godina i njihovim roditeljima, redovni posetioci su skoro bebe koje čak i puze ili uče da hodaju baš u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na ovim programima deci je sve dozvoljeno. Oni igraju kad ih „ponese muzika“, trče, veseli su … nema nikakvih prepreka za njih. Poenta je, kako ističe Mima, da se osete prijatno na ovom događaju i da požele da se vrate… Mali broj njih plače ili ne želi da ostane dok traje program. Neka deca završe i kod Miloša u naručju ili na njegovim ramenima, on ume da ih uteši i da im skrene pažnju.

Kako nam objašnjava Mima, program je raznolik i svakog meseca se predstavlja ili novi instrument, kompozitor, epoha ili muzički žanr. Na koncertima u januaru se već tradicionalno sluša muzika Bitlsa i tu se ne zna ko se više raduje, da li roditelji, bake i deke ili deca. Velika atrakcija je i kada Sonja Kalajić svira testeru, muzika iz filmova Volta Diznija je uvek aktuelna. „Imamo i lepu saradnju sa festivalima koji se održavaju kod nas, pa su nam tako redovni sadržaji tokom trajanja festivala saksofona, Šopen festa, festivala orgulja i čembala. Imali smo i nekoliko pravih produkcionih poduhvata, sa SORTS smo radili svitu Peća i vuk kao i u verziji za dva klavira, imali smo Klovn koncert kao deo novogodišnjeg programa, mjuzikl Eni… za proteklih sedam godina realizovano je blizu 100 različitih programa“, navodi Mima.

Dečica su takođe imala priliku da uče kako se sluša i igra tango, na koncertima barokne muzike deca su sedela na pozornici... Često javljaju roditelji koji za proslave dečjih rođendana, umesto u igraonice, dolaze na ovaj program. I onda slavljeniku svi pevaju rođendansku pesmu....

„Prikljupljali smo i novac za lečenje devojčice Nađe na humanitarnom koncertu koji smo tom prilikom organizovali kao školicu bontona. Na našem YouTube kanalu se nalazi nekoliko izdanja ovog programa koji smo svojevremeno realizovali sa TV B92 info“, priseća se Mima Lazarević i dodaje da je objavljeno i štampano izdanje kviza Kako se sluša koncert gde deca mogu da provere šta su naučila na koncertu, a postoje i tri CD izdanja.

Miloš Milovanović je od početka voditelj ove školice i zaista to maestralno radi. Pored toga što je diplomirani muzičar, on je poznato tv lice, ali i otac troje dece, zovemo ga Miloš 3 u 1, nismo mogli boljeg da nađemo..., ističe Mima Lazarević.

Rođendanska Mala škola bontona/Kako se sluša koncert u subotu, 28. aprila, biće posvećena Šopenu. Program počinje u 11 sati, a cena ulaznice je 200 dinara što je zaista pristupačno svima.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO UČIM STRANE JEZIKE NA KOLARCU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box