Muzika
muzika/19.03.2017.

Preminuo Čak Beri

muzika
  • Promo/chuckberry.com
  • Promo/chuckberry.com
  • Promo/chuckberry.com
  • Promo/chuckberry.com
  • Promo/chuckberry.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Rokenrol legenda Čak Beri preminuo je u 90. godini, saopštila je policija američke savezne države Misuri, a preneo BBC.

Bio je gitarista, pevač i tekstopisac, koji se smatra jednim od pionira rokenrol muzike.

Sa pesmama kao što su “Maybellene” (1955), “Roll Over Beethoven” (1956), “Rock and Roll Music” (1957) i posebno “Johnny B. Goode” (1958), Čak Beri je razvio i uveo ritam i bluz u glavne elemente rokenrola, sa tekstovima koji se fokusiraju na tinejdžerski život i korištenje gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

Karijera Čaka Berija trajala je više od sedam decenija. "Gardijan" navodi da je legendarni gitarista spojio bluz i sving u fenomen ranog rokenrola. Korišćenjem gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku. Među njegovim najvećim hitovima ističu se "Roll Over Beethoven", "Rock and Roll Music", "Maybellene" i Johnny B. Goode" koja je je jedna od najobrađivanijih pesama u istoriji muzike. 

Nagradu Gremi za životno delo dobio je 1984. godine i jedan od prvih ljudi koji su postali članovi Rokenrol kuće slavnih 1986. godine. 

Prošle godine izjavio je da će izabaciti prvi album za četiri decenije. Posvetio ga je svojoj supruzi Temeti "Todi".

Rođen je 18. oktobra 1926. godine u Sent Luisu. 

Odrastao je u porodici srednje klase, a gitaru je u ruke prvi put uzeo 1926. godine. Kao tinejdžer je uhapšen zbog pokušaja krađe i tri godine je zbog toga proveo u popravnom domu. 

Nakon toga radio je u fabrici u Dženeral motorsu. 

Muzici se u potpunosti vratio tokom pedesetih kada je sa bubnjarom Ebijem Hardingom i klavijaturistom Džonijem Džonsonom formirao trio. Sa njima se probijao kroz noćne klubove u Sent Luisu, a u isto vreme radio je kao frizer. Jedna od ključnih godina za njegovu karijeru bila je 1955. kada je upoznao bluz muzičara Mudija Votersas i producenta Leonarda Česa u Čikagu. Tokom te decenije snimio je neke od svojih najvećih hitova među kojima su Roll Over Beethoven, Johnny B Good, Maybellene i School Day. 

Njegova muzika imala je veliki uticaj. 

"Ukoliko biste morali da rokenrolu date neko drugo ime mogli biste da ga nazovete Čak Beri", izjavio je jednom Džon Lenon.

Pročitajte još:

Majk Garson: Neispričana priča o Bouviju
 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.