Muzika
muzika/20.05.2017.

Novi Sad ukida narodnjake

muzika
  • Oksana Toskić
  • serbia.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U Novom Sadu, klasična muzika nije više rezervisana samo za koncertne dvorane. Dela najvećih kompozitora Novosađani će moći da čuju svakodnevno na javnim mestima kao deo kampanje "Klasika svaki dan" festivala Dunavska sonata.

Cilj Dunavske sonate je promovisanje klasične muzke u svakodnevnim situacijama, kako bi što veći broj ljudi svakoga dana dolazio u kontakt i upoznavao se sa ovom umetnošću

Akciju je prvi podržao Festival UKUSA-knjige, kafe i čokolade, koji je ove godine po prvi put održan u Novom Sadu, a u organizaciji Udruženja Edukom. Na Festivalu Ukusa u SKCNS Fabrika, predstavljen je i deo najtalentovanijih muzičara koji su se prijavili za Dunavsku Sonatu.

Naučno je dokazano da slušanje klasične muzike pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje i podstiče razvoj kreativnosti. U istraživanjima sprovedenim u Austriji i Ujedninjenom kraljevstvu, otkriveno je da izvođenje klasične muzike na javnom prostoru smanjuje stopu kriminaliteta i učvršćuje međuljudske odnose sugrađana.

Festival Dunavska sonata postoji od 2015. godine, održava se leti, na plaži, petkom od 19 sati kada je ulaz za sve posetioce besplatan. Ovaj festival jedinstven je i po tome što promoviše elitnu kulturu na nesvakidašnji način, pružajući priliku svim uživaocima klasične muzike, da svoja omiljena dela dožive u sasvim drugačijem ambijentu. Upravo zato, pokazao se jednako omiljenim, kako među decom, tako i među starijom publikom. Tome svedoče i njihove godine. Najmlađi učesnik imao je imao pet godina, a najstariji 68. Do sada je na festivalu učestovalo preko stotinu učesnika.

Pročitajte još: Muzika koja leči sve bolesti ooga sveta
 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.