Muzika
muzika/29.04.2017.

Najavljen Beogradski džez festival

muzika
  • Promo
  • Slawek Przerwa
  • Zoran Radosavljević
  • Jimmy King
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2017. predstavlja 33. Beogradski džez festival, pod sloganom "DŽEZ VIZIJE"/"JAZZ VISIONS".

Posle velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog džez festivala, koji je jednoglasno proglašen za najbolji od obnove ove manifestacije 2005. godine – i to podjednako od strane publike, ali i domaće i međunarodne kritike – ove godine će biti ponuđen još hrabriji program, koji će predstaviti nove umetničke tendencije u džez muzici današnjice.

Ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala će biti još jedan korak dalje u pravcu predstavljanja najvažnijih džez umetnika današnjice sa internacionalne scene. Ovo se dešava u trenutku kada se rađa nova fuzija ovog pravca sa drugim muzičkim oblicima. Džez je danas, ponovo, najuzbudljivija i najkreativnija forma popularne muzike - i zato je vreme za vizije džeza i džez vizije.

Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava Centru. Biće predstavljeno preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje, a čitaocima predstavljamo prva tri imena koja na najbolji način predstavljaju džez 21. veka, jedno iz Amerike, drugo iz Evrope, a treće iz Srbije.

Doni Mekaslin (Donny McCaslin), čiji ekskluzivni intervju koji je dao za naš magazin možete pročitati OVDE je briljantni američki saksofonista srednje generacije koga je Dejvid Bouvi (David Bowie) odabrao da vodi njegov poslednji bend na oproštajnom albumu „Blackstar". Očigledno je Bouvi prepoznao u savremenom džezu onu potrebu za avanturom i snagu izraza koja ga je uvek privlačila i kroz karijeru vodila ka novim oblastima. Mekaslinov zvuk je uvek avangardan i iznenađujuć, ali komunikativan i prihvatljiv najširoj publici, što je svakako formula uspeha nove generacije džez umetnika. Najnoviji, upravo objavljeni album „Beyond Now", njegov je komentar upravo na iskustvo sviranja sa jednim od najvećih pop umetnika svih vremena, Dejvidom Bouvijem, i još jedan dokaz da se bogato nasleđe alternativnog roka spojilo sa džezom da stvori novu fuziju primerenu ovom vremenu. Džez u 21. veku ponovo ima stav, a jedan od njegovih glavnih protagnista je Doni Mekaslin.

Jan Lundgren (Jan Lundgren) je jedno od najvećih evropskih imena kad je u pitanju džez klavir, ali je kao takav prepoznat tek relativno skoro, posle bogate karijere koja obuhvata pojavljivanje na oko 50 albuma. Kao novi klasik, dao je savremenom džezu unutrašnju eleganciju utemeljenu u emotivnom bogatstvu, uz prepoznatljivu suptilnu virtuoznost. Treće veličanstveno ime švedske  scene, posle Esbjorna Svensona (Esbjörn Svensson) i Bobo Stensona (Bobo Stenson), koje smo već predstavili na Beogradskom džez festivalu, donosi sa sobom projekat grandizonog zamaha koji objašnjava poreklo skandinavske džez muzike i njenu duboku povezanost sa tamošnjim folkom. Album „The Ystad Concert: Tribute To Jan Johansson" predstavlja omaž švedskoj džez muzici, kroz upoznavanje sa stvaralaštvom njenog oca, legendarnog pijaniste i kompozitora Jana  Johansena (Jan Johansson), čiji pravi naslednik je upravo Lundgren.

Grupa Eyot dolazi iz Niša, i u ovom trenutku je najbolji primer snage nove škole srpskog džeza. Njihova jedinstvena mešavina savremenog džeza, folka, roka i elektronike, svakako spada među trenutno najveća muzička dostignuća sa balkanskih prostora uopšte. Sva četiri njihova albuma objavljena su za inostrane izdavače, a novi – „Innate" – produciran je od strane Stiva Albinija (Steve Albini), legendarnog američkog alternativnog rok producenta (Nirvana, PJ Harvey, Pixies), uz oduševljene kritike sa obe strane Atlantika i pridev „Nirvana džez muzike". Eyot su u punoj snazi i, kao sastav koji je svoje početke vezao upravo za nastupe u Domu omladine Beograda, pravi su izbor za otvaranje 33 Beogradskog džez festivala.

Kao što je već uobičajeno i nalaže nova tradicija, ograničen broj vaučera za komplet ulaznica glavnog programa 33. Beogradskog džez festivala moći će da se nabavi na prodajnim mestima Eventima od 30. aprila, i to po poseboj promotivnoj ceni od 2.800 dinara.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pročitajte još:
Majk Garson: Neispričana priča o Bouviju

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.