Muzika
muzika/2.10.2017.

Matija Dedić premijerno na Džez festivalu

muzika
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Priredio: Luka Novaković

Beogradski džez festival nastavlja sa izuzetnim premijerama: Matija Dedić po prvi put u Beogradu predstavlja svoj internacionalni džez sastav! U projektu "Three sides of jazz" sa njim nastupaju bubnjar Džin Džekson (SAD) i kontrabsista Joris Tepe (Holandija), a kao specijalni gost iz Srbije pridružiće mu se pijanista Vasil Hadžimanov.  Koncert će biti održan u ponedeljak, 30. oktobra u Sava centru, a iste večeri, u prvom delu programa nastupa američki saksofonista Doni Mekaslin sa svojim bendom.

Ekskluzivni intervju sa Doni Mekaslinom pročitajte OVDE.


Pijanista i kompozitor Matija Dedić (1973) je vodeći hrvatski džez muzičar današnjice i jedan od vodećih u regionu. Ovo ne potvrđuje samo veliki broj Porina (najuglednija muzička nagrada u Hrvatskoj) koje je dosad dobio (2016. ih je osvojio čak šest, uključujući i glavnu nagradu za album godine „Matija svira Arsena"), već i impresivna diskografija u okruženju majstora svetskog džeza, kao i neumorna koncertna aktivnost (solo, trio, Gabi Novak, Zoran Predin, Tamara Obrovac, Gibonni, Šimun Matišić, Zoran Majstorović...). Od 2009. objavio je tri trio albuma u pratnji američkih ritam sekcija, sa Lerijem Grenadirom i Džefom Balardom, Visente Arčerom i Kendrikom Skotom, i te Skotom Kulijem i Antonio Sančezom – to je rezultat sa kojim ne može da se pohvali nijedan aktivni muzičar sa ex-YU prostora!  Na trećem festivalskom nastupu predstavlja program sa aktuelnog albuma „Dedicated" u pratnji internacionalnog trija sa Jorisom Tepeom (Joris Teepe) i Džinom Džeksonom (Gene Jackson), autorski solo program i duo sa specijalnim gostom Vasilom Hadžimanovim (klavir). Holanđanin Joris Tepe stekao je afirmaciju na njujorškoj džez sceni. Snimio je 10 albuma kao lider i radio sa brojnim legendama džeza, među kojima su Don Brejden, Beni Golson, Rašid Ali, Bili Hart i Rendi Breker. Dobitnik je nagrade "Bird" festivala North Sea Jazz za "talente koji zaslužuju veću pažnju" 2004. godine. Bubnjar Džin Džekson započeo je profesionalnu karijeru u sastavu Kevina Jubenksa, a potom bio član različitih sastava Herbija Henkoka tokom devedesetih, kao i Mingus Big Banda. Među drugim liderima sa kojima je radio su i Dejv Holand, Doni Mekaslin, Robin Jubenks, Džon Aberkrombi, Džo Lok, Čiko Frimen.
 
Konačno će beogradski poznavaoci džeza imati priliku da čuju Matijino najreprezentativnije džez izdanje, uz muzičare sa njujorške scene i našim džez velemajstorom Vasilom Hadžimanovim.

Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava centru, tokom kojeg ćemo predstaviti preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje.


Ključna imena ovogodišnjeg programa su veliki američki umetnici: izuzetni saksofonista i kompozitor Džošua Redman, kao stvaralac koji je mladoj generaciji utirao put tokom devedesetih i dvehiljaditih, Doni Mekaslin, koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija (na njegovom testamentarnom, poslednjem albumu „Blackstar“), te supergrupa Young Philadelphians, u kojoj su glavne zvezde takve avangardne veličine kao što su Mark Ribo i Džamaladin Takuma. Njima se pridružuje i niz evropskih umetnika koje premijerno predstavljamo ovom prilikom, a koji se u potpunosti oslanjaju na novu eklektičnu estetiku: od vrhunskih ambijentalnih studija Matsa Ejlertsena i projekta „Rubicon“ iz Norveške, do neodoljivog poetskog pijaniste Jana Lundgrena iz Švedske; od ogromnih novih talenata Emila Parizijena iz Francuske i Đovanija Gvidija iz Italija, do dramatično savremenog tretiranja klavira Nitai Herškovica iz Izraela, nekadašnjeg saradnika Avišaija Koena, te do noćnih melanholija Volferta Brederodea iz Holandije; od naših velikih talenata Eyot iz Niša, do regionalne veličine kakav je Matija Dedić sa svojim izuzetnim internacionalnim triom, koji se  predstavlja po prvi put u Beogradu.

Posebna iznenađenja za sve prave poznavaoce sakrivena su u noćnom programu tokom trajanja celog festivala: publika će imaćeti priliku da čuje posebno upečatljiv izbor mladih skandinavskih umetnika, koje ovom prilikom predstavljaju Jakob Bro iz Danske i Marius Neset iz Norveške, susret najboljih savremenih avangardnih džez umetnika u liku i delu Petera Evansa iz SAD i Rodriga Amada iz Portugala, natprirodno osetljivu kanadsku pijanistkinju Kris Dejvis, rokerski uzbudljiv turski sastav Ilhana Ersahina, kao i izazovan izbor novih tendencija u savremenom srpskom džezu – projekte TapanSpace Tigers, te Sanju Marković i njen „Ascension“. Stilska širina koju svi pomenuti neguju u svojim pristupima, odgovara duhu vremena i boji ga neočekivanim novim sadržajima i umetničkim uvidima. Ovaj niz brilijantnih talenata sa obe strane Atlantika, govori rečito o tome koliko je džez muzika koja se i dalje dešava.

Beogradski džez festival svedoči o ovom uzbudljivom novom trenutku u razvoju džez muzike, o trenutku u kom je ona ponovo našla sebe u novom milenijumu. Džez je sve življi, bogatiji i uzbudljiviji u novim vremenima, publika ga sve više prati i uživa u njemu sa novom strašću širom sveta, pa i Beogradu!

PRČITAJTE JOŠ: VALJEVKA PRED ZVEZDAMA HOLIVUDA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box