Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/2.10.2017.

Matija Dedić premijerno na Džez festivalu

muzika
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Priredio: Luka Novaković

Beogradski džez festival nastavlja sa izuzetnim premijerama: Matija Dedić po prvi put u Beogradu predstavlja svoj internacionalni džez sastav! U projektu "Three sides of jazz" sa njim nastupaju bubnjar Džin Džekson (SAD) i kontrabsista Joris Tepe (Holandija), a kao specijalni gost iz Srbije pridružiće mu se pijanista Vasil Hadžimanov.  Koncert će biti održan u ponedeljak, 30. oktobra u Sava centru, a iste večeri, u prvom delu programa nastupa američki saksofonista Doni Mekaslin sa svojim bendom.

Ekskluzivni intervju sa Doni Mekaslinom pročitajte OVDE.


Pijanista i kompozitor Matija Dedić (1973) je vodeći hrvatski džez muzičar današnjice i jedan od vodećih u regionu. Ovo ne potvrđuje samo veliki broj Porina (najuglednija muzička nagrada u Hrvatskoj) koje je dosad dobio (2016. ih je osvojio čak šest, uključujući i glavnu nagradu za album godine „Matija svira Arsena"), već i impresivna diskografija u okruženju majstora svetskog džeza, kao i neumorna koncertna aktivnost (solo, trio, Gabi Novak, Zoran Predin, Tamara Obrovac, Gibonni, Šimun Matišić, Zoran Majstorović...). Od 2009. objavio je tri trio albuma u pratnji američkih ritam sekcija, sa Lerijem Grenadirom i Džefom Balardom, Visente Arčerom i Kendrikom Skotom, i te Skotom Kulijem i Antonio Sančezom – to je rezultat sa kojim ne može da se pohvali nijedan aktivni muzičar sa ex-YU prostora!  Na trećem festivalskom nastupu predstavlja program sa aktuelnog albuma „Dedicated" u pratnji internacionalnog trija sa Jorisom Tepeom (Joris Teepe) i Džinom Džeksonom (Gene Jackson), autorski solo program i duo sa specijalnim gostom Vasilom Hadžimanovim (klavir). Holanđanin Joris Tepe stekao je afirmaciju na njujorškoj džez sceni. Snimio je 10 albuma kao lider i radio sa brojnim legendama džeza, među kojima su Don Brejden, Beni Golson, Rašid Ali, Bili Hart i Rendi Breker. Dobitnik je nagrade "Bird" festivala North Sea Jazz za "talente koji zaslužuju veću pažnju" 2004. godine. Bubnjar Džin Džekson započeo je profesionalnu karijeru u sastavu Kevina Jubenksa, a potom bio član različitih sastava Herbija Henkoka tokom devedesetih, kao i Mingus Big Banda. Među drugim liderima sa kojima je radio su i Dejv Holand, Doni Mekaslin, Robin Jubenks, Džon Aberkrombi, Džo Lok, Čiko Frimen.
 
Konačno će beogradski poznavaoci džeza imati priliku da čuju Matijino najreprezentativnije džez izdanje, uz muzičare sa njujorške scene i našim džez velemajstorom Vasilom Hadžimanovim.

Beogradski džez festival će i ove godine trajati redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Sava centru, tokom kojeg ćemo predstaviti preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje.


Ključna imena ovogodišnjeg programa su veliki američki umetnici: izuzetni saksofonista i kompozitor Džošua Redman, kao stvaralac koji je mladoj generaciji utirao put tokom devedesetih i dvehiljaditih, Doni Mekaslin, koji je radio u sastavima Dejvida Bouvija (na njegovom testamentarnom, poslednjem albumu „Blackstar“), te supergrupa Young Philadelphians, u kojoj su glavne zvezde takve avangardne veličine kao što su Mark Ribo i Džamaladin Takuma. Njima se pridružuje i niz evropskih umetnika koje premijerno predstavljamo ovom prilikom, a koji se u potpunosti oslanjaju na novu eklektičnu estetiku: od vrhunskih ambijentalnih studija Matsa Ejlertsena i projekta „Rubicon“ iz Norveške, do neodoljivog poetskog pijaniste Jana Lundgrena iz Švedske; od ogromnih novih talenata Emila Parizijena iz Francuske i Đovanija Gvidija iz Italija, do dramatično savremenog tretiranja klavira Nitai Herškovica iz Izraela, nekadašnjeg saradnika Avišaija Koena, te do noćnih melanholija Volferta Brederodea iz Holandije; od naših velikih talenata Eyot iz Niša, do regionalne veličine kakav je Matija Dedić sa svojim izuzetnim internacionalnim triom, koji se  predstavlja po prvi put u Beogradu.

Posebna iznenađenja za sve prave poznavaoce sakrivena su u noćnom programu tokom trajanja celog festivala: publika će imaćeti priliku da čuje posebno upečatljiv izbor mladih skandinavskih umetnika, koje ovom prilikom predstavljaju Jakob Bro iz Danske i Marius Neset iz Norveške, susret najboljih savremenih avangardnih džez umetnika u liku i delu Petera Evansa iz SAD i Rodriga Amada iz Portugala, natprirodno osetljivu kanadsku pijanistkinju Kris Dejvis, rokerski uzbudljiv turski sastav Ilhana Ersahina, kao i izazovan izbor novih tendencija u savremenom srpskom džezu – projekte TapanSpace Tigers, te Sanju Marković i njen „Ascension“. Stilska širina koju svi pomenuti neguju u svojim pristupima, odgovara duhu vremena i boji ga neočekivanim novim sadržajima i umetničkim uvidima. Ovaj niz brilijantnih talenata sa obe strane Atlantika, govori rečito o tome koliko je džez muzika koja se i dalje dešava.

Beogradski džez festival svedoči o ovom uzbudljivom novom trenutku u razvoju džez muzike, o trenutku u kom je ona ponovo našla sebe u novom milenijumu. Džez je sve življi, bogatiji i uzbudljiviji u novim vremenima, publika ga sve više prati i uživa u njemu sa novom strašću širom sveta, pa i Beogradu!

PRČITAJTE JOŠ: VALJEVKA PRED ZVEZDAMA HOLIVUDA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box