Muzika
muzika/26.10.2017.

Marijus Neset: Veče kontrasta na BJF

muzika
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Norveški saksofonista Marijus Neset ima bogatu karijeru iza sebe: snimio je deset albuma sa sastavima Jazz Kamikaze i People Are Machines, pre nego što je 2011. objavio prvi album pod svojim imenom za britanski Edition Records.

Danas je ekskluzivac minhenske kuće ACT, izlažući ekspresivni izraz u raznovrsnim orkuženjima, od kombo sastava, preko big bendova, do klasičnih kamernih orkestara. Publici 33. Beogradskog džez festivala predstaviće se večeras u sali Amerikana Doma omladine Beograda, sa svojim internacionalnim Kvartetom.Koliko je činjenica da potičete iz muzičke porodice uticala na izbor vaše profesije?

Prilično je uticala, jer sam od ranog detinjstva bio okružen muzikom. Moji roditeji su profesori muzike, obe moje sestre se bave muzikom. Mislim da je ono što sam slušao i svirao kao mali jako uticalo na mene i još uvek pronalazim uticaje iz tog vremena u onome što danas stvaram.

Nedavno ste komponovali muziku za svoju sestru Ingrid Neset, tačnije, za njen debitantski koncert. Možete li da nam kažete nešto više o vašoj saradnji i o muzici koju ste tom prilikom napisali? 

To je bilo fantastično iskustvo. Ingrid odlično svira flautu, ima perfektnu tehniku, fenomenalan osećaj za ritmičke nijanse i može da odsvira šta god napišem. To mi je dalo veliku slobodu kao kompozitoru, a komponovao sam komad od 45 minuta za flautu, gudački kvarter, klavir, i saksofon, koji sa ja svirao tom prilikom. Koncert je bio jako uspešan, moja sestra zaista pravi čuda sa flautom! Planiramo i da snimimo sve u studiju.

Koliko su se Vaše stvaralaštvo i odnos prema muzici promenili od prvog albuma i profesionalnih početaka do danas, i izdanja kao što su "Snowmelt" iz 2016, koji je dobio zaista izvanredne kritike, i "Circles of Chimes" koji tek što je objavljen? 

Tokom poslednjih godina mnogo više me interesuju klasična i savremena muzika, veoma sam posvećen i usavršavanju komponovanja. Dosta sam naučio, definitivno neuporedivo više znam o muzici danas, nego pre 5 godina. Mislim da se sve ono što umetnik tokom života uči, svira i sluša, akumulira i utiče na stvaralaštvo i lični muzički izraz. A najviše se, zapravo, nauči kroz samo iskustvo bavljenja muzikom.


Tokom studija u Kopenhagenu na "Rhythmic Music Conservatory", vaš profesor i mentor, sa kojim ste kasnije i nastupali, bio je Đango Bejts.  Kako je on uticao na vas?

Uticao je na mene i kao svirač i kao kompozitor. Veoma je kreativan i otvoren, jako mi se sviđa njegov pristup muzici. Posebno me je tokom studija inspirisao njegov talenat za improvizaciju i brzina kojom može od sasvim spontane ideje da kreira nešto fenomenalno.


 
Jedini ste umetnik iz Evrope kojeg je čuveni magazin "DownBeat" 2016. godine uvrstio u listu "25 ZA BUDUĆNOST", na kojoj su mladi i talentovani muzičari koji će po mišljenju njihovih kritičara oblikovati budućnost džeza. Važite i za muzičara koji je najtalentovaniji norveški saksofonista, još od vremena Jana Garbareka. Koliko vam ta priznanja znače? 
 
Velika je čast biti na toj listi i siguran sam da su mnogi drugi mladi, talentovani i odlični muzičari zaslužili da se nađu na njoj. Jan Garbarek je jedan od muzičara koje veoma poštujem i mnogo je uticao na mene kao saksofonistu. To poređenje me čini posebno ponosnim, ali nije nešto čime se suviše opterećujem.

Kako biste opisali norvešku džez scenu?

Norveška ima dugu tradiciju kada je reč o džezu. Imamo mnogo fenomenalnih mladih muzičara koji su razvili autentičan stil, tako da je scena vrlo živa i uzbudljiva.

U junu ove godine ste imali priliku da svirate kompoziciju Vejna Šortera "Beauty and the Beast", i to pred Vejnom lično, a tu je bio i Sting. Kako ste se osećali u tom tenutku?

To je bio jedan od najznačajnijih momenata u mojoj dosadašnjoj karijeri – svirati muziku Vejna Šortera pred Vejnom Šorterom je potpuno nadrealno, i pomalo zastrašujuće! Bio sam mnogo nervozniji nego inače, ali na sreću bio je veoma zadovoljan. Kasnije mi je prišao Sting i rekao da mu se jako dopada kako sviram. To mi je mnogo značilo, jer su i Vejn i Sting moji veliki uzori.

Na Beogradskom džez festivalu ćete nastupiti sa kvartetom. Predstavite nam bend i recite nam šta ste pripremili za našu publiku.

Biće to veče puno kontrasta: izvodićemo i kompozicije u vrlo striktnim aranžmanima, ali biće i mnogo spontanosti i improvizacije. Kada smo na sceni, jednostavno uživamo u svakom trenutku i dobro se zabavljamo, tako da je sve moguće. U kvartetu su Anton Eger za bubnjevima, sa kojim sarađujem već 14 godina. Klavir svira Ivo Neame, a bas Michael Janisch. Svi su zaista izuzetni muzičari, obožavam da sviram sa njima!

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je "DŽEZ VIZIJE". Kakve su vaše vizije džeza za budućnost?
 
Moj cilj je da uvek radim nešto novo, što je veoma teško jer ne želim da se ponavljam i moram da budem veoma samokritičan. Ali, neću odustati. Ono čime želim da se bavim u budućnosti je komponovanje muzike u različitim kontekstima: od solo saksofona do simfonijskog orkestra.

Pročitajte još: STVORENA JE MASA KOJA NE TALASA

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box