Muzika
muzika/12.12.2016.

Magija balkanskih glasova na Kolarcu

muzika
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Ženski hor svetski poznatog bugarskog nacionalnog folklornog ansambla Filip Kutev nastupiće 21. decembra na Kolarcu.

Malo je ljubitelja muzike koji danas nisu ushićeni interpretacijama bugarske narodne muzike, ali je zapravo 1951. godine Filip Kutev, kao retko ko, bio taj koji se odvažio da ostvari svoj dugogodišnji san, ujedinjavajući na sceni sve segmente bogate folklorne tradicije svoje zemlje.

Kutev je stvorio ansambl kako bi spojio bogato nasleđe bugarskih narodnih pesama i tradicionalnih igara sa harmonijama i aranžmanima koji potenciraju predivne boje i tembrove zvukova i nepravilne ritmove.

Članovi ansambla su prvobitno birani iz najmanjih sela širom Bugarske, a prvi nastup su imali u Sofiji 1952. godine. Specifična boja i način postizanja zvuka kod bugarskih glasova, prvi put u istoriji profesionalnih horova, postigla je impresivan i zadivljujući efekat na publiku.

Ansambl je odmah postigao uspeh i njegova formula postala je ubrzo model za formiranje brojnih drugih sastava širom Bugarske. Bila je to odlična baza za popularizaciju većih i manjih bugarskih narodnih grupa i horova koji su osvojili publiku širom sveta.

Nekoliko pesama koje su izvele članice ansambla našlo se na dva CD izdanja Marsela Selijea, „Misterija bugarskih glasova“, koji su osvojili prestižnu Gremi nagradu 1989. godine. Na albumima su veoma atraktivne i uspele numere, korišćene kasnije i u drugim popularnim medijima, kao što je video igra Alone in the Dark.

Najbliži saradnik Filipa Kuteva tokom njegove plodonosne karijere bila je njegova supruga Marija Kuteva, a 1994. njegova kći Elena Kuteva postaje umetnički direktor ansambla.

Današnji zvuk ansambla prati stilski i žanrovski crossover 20. i 21. veka, zasnovan na bogatoj i duhovnoj bugarskoj muzičkoj tradiciji koja oslikava seoski život starih vremena i prožimajuće kulture Balkana kroz vekove, razvijajući sopstveni polifoni zvuk uklopljen u zapadne harmonije.

Nacionalni folklorni ansambl „Filip Kutev“ danas čine Ženski hor, Folklorna grupa i Narodni orkestar. Majstori na tradicionalnim bugarskim instrumentima kao što su gajde, kaval, gadulka i tambura, briljantni plesači i pevači izuzetne vokalne tehnike svesrdno su učestvovali u usavršavanju i popularizaciji ovog ansambla. Nastupili su na više od 7.000 koncerata u preko 50 zemalja.Pročitajte još:

Sledite svoje snove

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.