Muzika
muzika/13.02.2018.

Koncert:Big Bend RTS "SAD džez ambasadori"

muzika
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Povodom obeležavanja meseca afroameričke istorije u SAD, 22. februara od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održan koncert Big Benda RTS pod nazivom "Džez Ambasadori", posvećen dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika.
Ovim koncertom naš eminentni ansambl započinje seriju velikih nastupa u godini jubileja, 70 godina od osnivanja (1948-2018).

Davne, 1956. godine, vlada SAD, napravila je poseban program pod nazivom "Džez Ambasadori", organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike, Luisa Armstronga, Beni Gudmena, Dizi Gilespija, Djuk Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka. Oni su putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili jednu novu umetnost dvadesetog veka, džez muziku. Od tada, Biro (Ministarstvo) za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa Džon F. Kenedi centrom za izvođačke umetnosti, organizuje nastupe širom sveta sa svojim umetnicima, koji pored nastupa drže radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2
NEPRISTAJANJE NA PINK GENOCID NACIJE
MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU
Kao i uvek, umetnost je daleko nadmašila i prebacila početna očekivanja i motive organizatora, a mnoge zemlje i gradovi su se uživo susretali sa velikanima džeza, i može se slobodno reći da je ova inicijativa veoma doprinela popularizaciji džez muzike van zemlje u kojoj je nastala.

Manifestacija "Black History Month", koja će se održati u Beogradu tokom februara, deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima afroamerikanaca u Americi. Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture, dugo je bio zaboravljan ili čak preskakan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je "Black History Month", danas možemo reći da su konačno afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

Ulaznice za koncert su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara.

PROČITAJTE I: INTERVJU, NEMANJA RADULOVIĆ: ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box