Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/13.02.2018.

Koncert:Big Bend RTS "SAD džez ambasadori"

muzika
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Povodom obeležavanja meseca afroameričke istorije u SAD, 22. februara od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održan koncert Big Benda RTS pod nazivom "Džez Ambasadori", posvećen dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika.
Ovim koncertom naš eminentni ansambl započinje seriju velikih nastupa u godini jubileja, 70 godina od osnivanja (1948-2018).

Davne, 1956. godine, vlada SAD, napravila je poseban program pod nazivom "Džez Ambasadori", organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike, Luisa Armstronga, Beni Gudmena, Dizi Gilespija, Djuk Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka. Oni su putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili jednu novu umetnost dvadesetog veka, džez muziku. Od tada, Biro (Ministarstvo) za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa Džon F. Kenedi centrom za izvođačke umetnosti, organizuje nastupe širom sveta sa svojim umetnicima, koji pored nastupa drže radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2
NEPRISTAJANJE NA PINK GENOCID NACIJE
MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU
Kao i uvek, umetnost je daleko nadmašila i prebacila početna očekivanja i motive organizatora, a mnoge zemlje i gradovi su se uživo susretali sa velikanima džeza, i može se slobodno reći da je ova inicijativa veoma doprinela popularizaciji džez muzike van zemlje u kojoj je nastala.

Manifestacija "Black History Month", koja će se održati u Beogradu tokom februara, deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima afroamerikanaca u Americi. Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture, dugo je bio zaboravljan ili čak preskakan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je "Black History Month", danas možemo reći da su konačno afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

Ulaznice za koncert su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara.

PROČITAJTE I: INTERVJU, NEMANJA RADULOVIĆ: ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.