Muzika
muzika/9.03.2018.

Kolarac:Muzikon sa gostima iz inostranstva

muzika
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca 15. marta od 20 časova biće održan, četvrti po redu, koncert sezone Hypercube kamernog orkestra Muzikon - Suite & Serenade. 

Na koncertu će gostovati srpski muzičari iz vodećih svetskih orkestara – violinistkinja Jelena Ristić iz amsterdamskog Royal Concertgebouw Orchestra, violončelista Nikola Jovanović iz Bamberg Symfoniker-a i kontrabasista Miljan Jakovljević iz Staatstheater Nürnberg-a. Orkestar će izvoditi dela Nilsena, Griga i Čajkovskog, na čelu sa koncertmajstorom Jelenom Ristić.

PROČITAJTE I: NEMANJA RADULOVIĆ, ESENCIJA ČISTE LJUBAVI   

Pored koncertnog programa, publika će imati priliku da u holu Kolarca vidi i Ground Piano - interaktivnu instalaciju-igricu orkestra Muzikon koja se sastoji iz džinovskog klavira po kom se hoda, dok je ispred njega postavljeno platno na koje su projektovana uputstva za sviranje najpoznatijih dela klasične muzike. Ova instalacija se pokazala naročito atraktivnom za najmlađe posetioce koncerata.Program:
C. NIelsen - Mala svita za gudački orkestar
E. Grieg - Holberg svita
P. I. Tchaikovsky - Serenada za gudače

Jelena Ristić je sa 16 godina upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dejana Mihailovića odakle nosi povelju najboljeg studenta univerziteta Novog Sada za 2002/03. godinu. Po zavrsetku studija upisuje Master studije na Konzervarorijumu Amsterdam u klasi profesora Ilje Gruberta.Već za vreme studija pobeđuje na audiciji za jednog od koncertmajstora u filharmoniji Arnhem – Holandija.Kao koncertmajstor gostovala je u Danskoj u orkestrima Kopenhagen filharmonija i Odense filharmonija. Od 2013. stalni je član prvih violina Royal Concertgebouw orchestra (kraljevski orkestar Holandije) i koncertmajstor je kamernog orkestra u sastavu Concertgebouw. Kao solista nastupa sa orkestrima širom Holandije a za vreme školovanja u Srbiji nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Novosadskim akademskim orkestrom. Trenutno nastupa kao član orchestra Concertgebouw širom sveta sa najboljim svetskim solistima i dirigentima sadasnjice.

Nikola Jovanović je rođen i odrastao u Beogradu, gde je sa 9 godina počeo da pohađa nastavu violončela u muzičkoj školi "Dr Vojislav Vučković" , u klasi profesorke Nataše Jovanović. Nakon srednje muzičke škole, 2003. upisuje FMU u klasi profesorke Sandre Belić i od 2004. paralelno studira u Detmoldu ( Nemačka) na "Visokoj školi za muziku " , u klasi profesorke Ksenije Jankovic. 2010. završava osnovne studije sa najvišom ocenom i upisuje postdiplomske studije za koncertnog solistu ( KEX) koje uspešno završava 2015. sa najvišom ocenom. Učesnik je i dobitnik raznih nacionalnih i međunarodnih konkursa i priznanja ( Petar Konjović, Repuličko takmičenje Jeunesse Musicales Portugal 2007. 3. nagrada i Beograd 2010-finale, Braunschweig " Zvezda u usponu", nagrada " Narodne banke Nemačke " za najboljeg stranog studenta, ARD takmičenje, Cassado  ( Tokijo), Penderecki takmičenje ( Krakov) ....Solistički nastupi sa orkestrima NRW Filharmonije, detmoldskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom bamberških simfoničara, Orkestar NRW orkestarske akademije ( Dortmund),Verler simfoničara, Covilha simfoničara,  Simfonijskim orkestarom RTSa, Orkestrom vojske Jugoslavije..... Kao kamerni muzičar nastupao je sa umetnucima kao što su Liza Bataišvili, Ivri Gitlis, Tabea Cimerman,Andras Šif, Paolo Giacometi, Menahem Presler,I lian Garnetc, Nenad Lečić, Ksenija Janković, Ekhard Fišer... Do 2013. bio je član klavirskog trija Pescatori. Muzičke impulse i inspiraciju dobijao na majstorski kursevima od svetski priznatih čelista kao što su David Geringas, Natalija Gutman, Frans Helmerson, Marsio Karneiro, Petar Bruns, Wolfgang Böttcher, Wenn Sinn Jang..... Bio je student akademije Minhenske filharmonije i od 2013. je zamenik vođe violončela bamberških simfoničara. Kao orkestarski muzičar nastupao u najvećim svetskim koncertnim dvoranama i na najbitnijim svetskim priznatim muzičkim festivalima. Nikola svira staru francusku kopiju violončela Gagliano (1798), nepoznatog graditelja.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2
NEPRISTAJANJE NA PINK GENOCID NACIJE
MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box