Muzika
muzika/10.01.2017.

Nova zgrada Beogradske filharmonije

muzika
  • Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
  • Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
  • Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
  • Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Autor fotografije:

Piše: Lela MIlivojević

Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović sa saradnicima pobednici su konkursa za dizajn dela Bloka 13 u Novom Beogradu u kojem je predviđena izgradnja nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, objavljeno je na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Konkurs je sprovela Direkcija u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a rezultate je utvrdio žiri na čijem čelu se nalazio Glavni urbanista Milutin Folić.

Do krajnjeg roka za predaju pristiglo je ukupno 34 konkursna rada, a žiri je jednoglasno doneo odluku da se pobedniku otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za deo Bloka 13 u Novom Beogradu dodeli prva umanjena nagrada u neto iznosu od milion dinara.

Žiri je radio u sastavu: predsednik žirija Milutin Folić, članovi Nebojša Minjević, Irina Korobina, Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamenik člana Milana Jočić.

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i proveru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije, a izabrano rešenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije.

Rešenja iz konkursa odredila su i morfologiju novoplanirane izgradnje, pre svega na lokaciji postojećih temelja ranije predviđenog Muzeja Revolucije i uređenja slobodnih površina, kao i njihov odnos sa okolinom, posebno u odnosu na čuveni novobeogradski spomenik kulture – Palatu Srbija (SIV).

Kompleks Beogradske filharmonije sastojaće se od velike koncertne sale, kapaciteta 1.500 mesta i sa binom od 500 metara kvadratnih, i manje višenamenske sale kapaciteta do 400 mesta. Predviđena je i izgradnja letnje scene u skladu sa mogućnostima, i neophodnog parking prostora.

Pročitajte još:

Jan Gel: Grad po meri čoveka

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box