Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/22.10.2017.

Džez festival: Sećanje na Miću Markovića

muzika
  • BJF/Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Beogradski džez festival organizuje veče sećanja na svog dugogodišnjeg umetničkog direktora i velikana naše džez scene, Milivoja Miću Markovića, koji je letos preminuo u Beogradu.

U sredu, 25. oktobra od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa posebnim muzičkim posvetama, nastupiće Big Bend RTS-a i učenici džez odseka Muzičke škole „Stanković": Katarina Kočetova, Marko Ćurčić i Bogdan Đurđević sa profesorima Ivanom Radivojevićem i Rastkom Obradovićem. Obe institucije naše džez scene svojevremeno je svojim radom zadužio upravo legendarni Mića "Koltrejn".

Posebna obraćanja Vojislava Bubiše Simića, Radmile Stanković i Vojislava Pantića, osvetliće nam jedinstvenu i izuzetno značajnu karijeru Miće Markovića. Kao savremenici, prijatelji i saradnici iz različitih generacije, svedočiće o njemu kao čoveku, profesionalcu i značajnoj kulturnoj figuri jednog doba.

U okviru programa biće prikazan i film „Some Memories" u režiji Marte Vukotić, koji beleži pripremu i rad oko oproštajnog koncerta legendarnog  Seksteta Marković-Gut, koji je organizovan na Beogradskom džez festivalu 2009.

Ulaz je slobodan.


 

Milivoje Mića Marković (1939–2017), džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer, bio je jedna od najharizmatičnijih ličnosti jugoslovenske i srpske džez scene. Kao ključni solista i dirigent Džez orkestra RTB, te lider brojnih combo džez sastava (Sekstet Marković-Gut, MP South Quartet...), duboko je uticao na njeno unapređenje i razvoj u skladu sa savremenim svetskim tokovima.

Rođen je 20. marta 1939. u Zagrebu, a gimnaziju i Muzičku školu "Franjo Kuhac" pohađao je u Osijeku. U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u muzičkoj školi Josip Slavenski, u kojoj je 1959. godine diplomirao. Godine 1972. godine napisao je izuzetno upečatljivu muzičku temu za film i TV seriju Otpisani, pravi classic snimljen na retkom primerku ručno pravljene miksete sa keramičkim cevima. Zajedno sa Stjepkom Gutom vodio je uticajni Marković-Gut sekstet sa kojim je nastupao na evropskim džez festivalima – njihova muzika zabeležena je na pet samostalnih LP-ja. Sa Milošem Petrovićem kasnije osniva "M&P South Quartet", etno-džez orijentacije, koji je snimio dva CD-a. Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon za muzičke škole u Srbiji, a sam je držao klasu saksofona i klarineta na Muzičkoj školi "Stanković" u Beogradu. Tokom karijere postao je nosilac mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Na Beogradskom džez festivalu nastupao je veliki broj puta u glavnom programu, kao i na džem sešnima, a od 1976. bio je član programskog saveta festivala. Po obnavljanju manifestacije ponovo je postao član Saveta, potom Odbora, a 2014. i Umetnički direktor festivala. Na otvaranju prošlogodišnje manifestacije uručena mu je i plaketa kojom je imenovan za doživotnog člana odbora i počasnog stanovnika „Džez planete".

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box