Muzika
muzika/19.02.2017.

Dela nemačkih romantičara u SKC-u

muzika
  • Promo
  • Sandra Cvitkovac
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U ponedeljak 20. februara u 20 časova u velikoj sali SKC-a nastupiće umetnici Marko Zupan (flauta) i Minka Popović (klavir). Ova dva izvođača nastupaju zajedno duži niz godina u različitim kamernim „formacijama“, a ovom prilikom će kao duo predstaviti beogradskoj publici dela nemačkog romantizma.

Na programu će biti kompozicije od Šuberta, tipičnog predstavnika ranog romantizma, kako na formalnom tako i na harmonskom nivou, do Klare Šuman, velike pijanistkinje, doduše manje poznate po svojoj izuzetnoj kompozitorskoj invenciji. Pored remek-dela ovakvih stvaralačkih veličina, publika će imati prilike da čuje i virtuozne bravure komponovane od strane slavnih flautista tog vremena. Ovi komadi su jako retko izvođeni, tako da će predstavljati svojevrsni kuriozitet u okviru koncertnog programa.

Marko Zupan je flautista slovenačkog porekla koji živi i radi na relaciji Berlin-Split, a od 2010. predaje flautu kao asistent na Umetničkoj akademiji u Splitu. Nakon zavrsetka studija u Ljubljani dobija stipendiju Ministarstva kulture za nastavak studija u Parizu, u klasi profesora Pjer-Iv Artoa (Pierre-Ives Artoud). Dalje se usavršava na univerzitetu “Mocarteum” u Salcburgu, u klasi profesorke Irene Grafenauer, gde završava postdiplomske studije. Usavršavao se na brojnim kursevima, među kojima su majstorski kursevi kod Orel Nikolet, Peter-Lukas Grafa i Emanuel Paija. Osvojio je brojne nagrade na međunarodnim konkursima, među kojima je prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Pikardiji, kao i druga na međunarodnom takmičenju u Beogradu.
2008. počinje da radi kao solo flautista u teatru u Kotbusu (Nemacka), a od 2009. je aktivan kao slobodni umetnik. Kao solista ili član orkestra održao je brojne koncerte  u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po celoj Europi. U 2016. godini održao je niz koncerata i majstorskih seminara u Japanu. Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi s flautistom Borisom Bizjakom i pijanistkinjom Yoko Misumi, a objavio je “Orkestralne dionice flaute” obrađene za kvartet flauta, koje deluju kao pedagoška metoda za savladavanje orkestarskog repertoara za solo flautu.

Minka Popović (klavir) već je poznata beogradskoj publici. Poslednji put nastupala je 2014. godine na beogradskoj sceni, velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, povodom nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika. U Beogradu je završila FMU kao student generacije u klasi profesorke Nevene Popović, nakon čega je nastavila školovanje u Salcburgu, na prestižnom „Mozarteum“ univerzitetu u klasi profesorke Kordelije Hofer. Studirala je i u Berlinu, u visokoj školi za muziku i teatar „Hanns Eisler“ u klasi profesora Eldara Neboljšina. Pored brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim pijanističkim konkursima, jedan od najvećih uspeha su svakako i nastupi na sceni Berlinske filharmonije u okviru različitih projekata čiji je idejni tvorac Goc Tojč, dugogodičnji violončelista Berlinske filharmonije. Pored solističkog, Minka neguje i kamerni repertoar, te su i nastupi sa Markom Zupanom jedan od „plodova“ brojnih umetničkih saradnji. Umetnički je direktor „Susačkih glazbenih večeri“, muzičkog festivala koji već jedanaestu godinu okuplja muzičke znalce i entuzijaste iz celog sveta, na malom ostrvu u sred Jadrana.

Dela nemačkih romantičara za flautu i klavir

Ernst Wilhelm Heinemeyer (1827 - 1869) - Souvenir de la Russie (6:40)
Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) - Variations on Schöne Minka (5min)
Franz Schubert 1797 - 1828) - Variations on Trockne Blumen (20min)
Theobald Böhm (1794-1881) - Gute Nacht aus Schubert's Winterreise (6:00)

Pauza

Albert Franz Doppler (1821 - 1883) - Airs Valaques (12:40)
Carl Reinecke (1824 - 1910): Undine Sonata (20min)

Pročitajte još:

Etno koncert: Ljubojna, Vasil i Stefanovski

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box