Muzika
muzika/15.01.2018.

Dani opere na Kolarcu

muzika
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop-media

Posetioce Kolarčeve zadužbine očekuju četiri dana besplatne operske muzike u okviru jubilarnog 15. Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“ koje će biti održano od 18. do 21. januara.

Takmičenje se od ove godine održava na Kolarcu, a glavna nagrada za laureata je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Više od 130 kandidata prijavilo se za takmičenje koje će svečano otvoriti prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Snežana Savičić Sekulić, sopran.

Ovogodišnji internacionalni žiri za starije uzraste čine eminentni umetnici i profesori Agata Kania Knoboh (Austrija), Ištvan Andrejčik (Mađarska), Katarina Jovanović (Srbija), Aneta Ilić (Srbija) i Edita Garčević-Koželj (Slovenija), a žiri za mlađe uzraste čine Tamara Marković (Srbija), Dejan Pešić (Srbija) i Davor Mikulić  (Slovenija).

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja kod nas. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat.

Osnovano je 2004. godine u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću. Usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem organizacije Kulturni element na čelu sa rediteljem Tadijom Miletićem koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u Zadužbinu Ilije M. Kolarca, a Kulturni element najavljuje ove godine i brojne posebne i značajne nagrade, među kojima su organizacije solističkih koncerata širom grada, radionice, posebni umetnički pokloni i mnogo drugih stvari.

Ljubitelji opere i operskog stvaralaštva pozvani su da dođu u Kolarčevu zadužbinu i prisustvuju brojnim solističkim nastupima najuspešnijih mladih operskih umetnika iz zemlje i regiona u okviru besplatnih Dana opere na Kolarcu. Generalni sponzor takmičenja su GeloRevoice pastile.

Kulturni element je umetnička organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu. Okuplja veliki broj mladih umetnika, glumaca, plesača i muzičara, vrhunskih profesionalca u svojim oblastima, koji zajedno čine jednu od najeminintnijih umetničkih grupa u zemlji. Do sada su sarađivali sa više od pedeset institucija i ostvarili na desetine kulturnih i donatorskih projekata širom zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: ČAROBNI MOMENTI STVARANJA ROMSKE MUZIKE
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box