Muzika
muzika/16.08.2017.

Četrdeset godina od smrti Prislija

muzika
  • official/elvis.com
  • askheatherjarvis.com
  • elvispresleysongs.net
Autor fotografije:

Piše: Mladen Kalpić

Prošlo je 40 godina od smrti Elvisa Prislija. Od svih rokenrol bajki, bajka Elvisa Prislija je bila i ostala najneverovatnija i najfascinantnija.

Rođen kao jedan od identičnih blizanaca 8. januara 1935. (od kojih je drugi Džesi Garon mrtvorođen) mali Elvis Aron nikada nije maštao o tome da postane rok zvezda pošto rok zvezde pre njega realno nisu ni postojale. Iako se lično divio evergrin pevaču Dinu Martinu, svoje mesto nije video u šou biznisu već je maštao o tome da postane policajac ili električar. Otac mu je radio kao drvoseča te su živeli u dvosobnoj baraci kao iz „Ivice i Marice“. Kad je Elvis ušao u pubertet, preselio se sa roditeljima iz rodnog Tupela u državi Misisipi u Memfis - Tenesi.

Mladi Elvis je bio stidljiv i povučen. Bio je delimično indijanskog porekla, ali nije govorio nijedan jezik sem engleskog. Obožavao je brze vožnje kolima, da telefonira i obilno konzumira čokoladu, sladoled i stripove. Sa devetnaest godina zaposlio se kao vozač kamiona Crown Electric Company s platom od 42 dolara nedeljno. Za razliku od svojih vršnjaka nije pušio cigareta, a mesto alkohola pio je pepsi kolu. Mrzeo je da pleše i, iako je bio talentovan za muziku, nije voleo da peva po žurkama.

Uprkos tome, odlučio se da jednog vrelog letnjeg dana 1954. svojoj mami za rođendan na poklon snimi dve pesme u lokalnom muzičkom studiju Sun. Ovaj Memphis Recording Service studio u ulici Union Avenue broj 706. bio je specijalizovan za ovekovečavanje na desetoinčnim vinilnim pločama svakog ko je želeo očuvati otisak svog amaterskog talenta. Ova usluga snimanja dve pesme na ploči koštala je četiri dolara. Taj posao išao je Sun-u toliko dobro da je ispred studija uvek bio red lokalnih ambicioznih gorštaka i adolescenata koji su nekome želeli pokloniti svoju pesmu na dar. Sačekavši svoj red i plativši četiri dolara operatorki u Sun studiju Marion Keisker, Elvis je uz primitivnu pratnju na akustičnoj gitari izveo dve pesme iz repertoara crnačke grupe Ink Spots – „My Happiness“ i „That’s When Your Heartaches Begin“.

Oduševljena originalnim kvalitetom Elvisovog baršunastog glasa, Marion je uspela da na odbačenom komadu studijske trake zabeleži mladićev glas da bi ga naknadno pustila svom trenutno odsutnom šefu Semu C. Filipsu. Elvis se uz stidljivo „Doviđenja“ oprostio od nje i uzevši svoju amatersku desetoinčnu ploču otrčao kući da mami uruči ovu muzičku čestitku za rođendan, ne sluteći da će mu priprema ovog poklona potpuno promeniti život. Kako njegov tako i mnogih na planeti.

Sem Filips se zaintrigirao za snimak koji mu je Marion Keisker pustila i ubrzo je zamolio Elvisa da dođe u njegov studio da uz profesionalnu pratnju sešn muzičara Skotija Mura, Bila Bleka i D.J. Fontejna snimi nekoliko pesama za njega koje bi on naknadno mogao ponuditi nekoj većoj muzičkoj kompaniji za još veći novac. Prisli, ipak, uz sav trud ne uspeva da izađe na kraj sa predviđenim pesmama „Reg Mop“ i „y“. Frustrirani Elvis u pauzi između dva neuspela pokušaja razmišlja o svojoj mami zbog koje je i dospeo u ovaj studio i počinje da svira pesmu „That’s All Right Mama“ Artura Big Boj Krudupa.

Ovaj snimak, koji je na šeretski način pionirski sintetisao crnački i belački muzički senzibilitet, Filips je s oduševljenjem snimio kao singl koji je smesta odneo na lokalnu radio stanicu WHBQ gde je u večernjim satima puštena u emisiji Red Hot And Blue – posvećenoj crnačkom bluzu. Nekoliko minuta nakon što je pesma puštena u etar, nastala je gužva na telefonskoj centrali - slušaoci su tražili da se emitovanje numere „That’s All Right Mama“ ponovi nekoliko puta tokom večeri. Nekoliko sati kasnije zabezeknuti Prisli je odvučen iz lokalnog bioskopa i odveden na radio stanicu da bi dao intervju. „Ali ja ne znam ništa o intervjuima! , zavapio je Elvis. „Samo nemoj reći ništa prosto sine“, ohrabrio ga je radio reporter. Pomama za ovim novim (rockabilly) zvukom koji je Prisli promovisao, dovela je do frenetične reakcije publike koja je bila potpuno oduševljena njegovim živim nastupom –  vragolastim njihanjem kukova i karlicom, zadobivši novi nadimak Elvis – Pelvis.

Sam Filips je ubrzo za 35.000 dolara prodao licencu na Prislijeve snimke mega-kompaniji RCA Victor koja je omogućila Elvisu maksimalnu medijsku eksponaciju. Broj 1 hitova koji je Prisli u narednim godinama iznedrio, neuporediv je sa bilo kojim drugim muzičkim izvođačem. Bilo ih je čak 31! Elvis je potom zauvek zadužio i video industriju kao njen preteča, snimivši čak 33 filma u kojima je igrao glavne uloge pevajući svoje pesme. Svaki od ovih filmova (koji su zajedno zaradili 180 miliona dolara) predstavljao je džinovski video spot koji je promovisao kompletan materijal sa Elvisovog sledećeg albuma. Scenario je bio tu tek da poveže izvođenje dvaju pesama iole smislenom radnjom. Ipak, među ovim filmovima ima i kvalitetnijih ostvarenja kao što su „Jailhouse Rock“ i „Viva Las Vegas“. U mnogim filmovima, Elvis je igrao uz poznate filmske zvezde: Čarlsa Bronsona, Ursulu Andres, Vinsenta Prajsa, malog Kurta Rasela, En Margret, Nanci Sinatru, a jedan od filmova (Kreolski kralj) režirao je i čuveni autor kultne „Kazablanke“ Majkl Kertis…

Elvis je svoje pesme u ovim filmovima pevao u najneverovatnijim situacijama vozeći avion, ploveći u čamcu, galopirajući kroz pustinju, na časovima joge, pričajuci sa psima i, naravno, udvarajući se devojkama na plaži. Njegov film „Kid Galahad“ u kojem igra boksera, čak je jedna od inspiracija za Staloneovog „Rokija“. Po savetu svog menadžera  Pukovnika Toma Parkera, Elvis nikada nije putovao van Amerike (sem '58. na odsluženje vojnog roka u Nemačku), te je tako dolazak publike širom sveta na njegove koncerte u SAD postala jedna od glavnih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država.

Prisli se oženio 1967. Prisilom sa kojom je dobio ćerku Lizu Mari. Ovaj Elvisov brak je završio neslavno razvodom nakon što je Prisila pobegla sa njegovim instruktorom karatea posle čega Prisli bezuspešno pokušava da nađe utehu za svoje privatne promašaje u visokokaloričnoj hrani i narkoticima.Pre tačno 40 godina, 16. avgusta 1977. godine, Elvis je preteravši sa konzumacijom sendviča od banana sa puterom od kikirikija i lekova umro od srčanog udara. Ipak, legenda o njemu je  nastavila da živi nesmanjenim, ako ne i još većim intenzitetom. Inspektor Foks Molder iz tv serije „X-Files“ tvrdi da je sasvim izvesno da je Elvis živ koliko i da postoje vanzemaljci u šta on duboko veruje.

Bez sumnje tek nakon pojave Prislija, mladi naraštaji su počeli da maštaju o tome da postanu rokenrol zvezde. Da njega nije bilo Bob Dilan bi bio rabin, a Mik Džeger trgovac nekretninama. Osnivač Beatlesa Džon Lenon je tako izjavio da je upravo zbog Elvisa počeo da se bavi muzikom, Dejvid Bouvi je osmislio lik ukletog glam-rock mesije Ziggy Stardusta po uzoru na jednog profesionalnog Elvisovog imitatora koji je izgubio razum, Queen su postigli jedan od svojih najvećih uspeha u Americi parafrazirajući Elvisa u svom singlu „Crazy Little Thing Called Love“, Prislijev imitator King izdao je čak dva uspešna albuma na kojima u Elvisovom maniru izvodi hitove Nirvane i Red Hot Chilly Pappersa, a čak i Robi Vilijams fizički imitira Elvisa u svom spotu „Advertising Space“, Nikolas Kejdž izjavljuje ljubav Lori Dern u filmu Dejvida Linča „Wild At Heart“,  pevajući joj Elvisovu pesmu, a svoje emocije preko njegove muzike kanališu kako vojnici u filmu „Black Hawk Down“, tako i Disneyevi crtani junaci „Lillo i Stich“ i animirani pingvini u hitu „Happy Feet“. Elvisova pesma u tehno-remiksu grupe JXL našla se kako u reklami za Nike patike, tako i na vrhu svih svetskih top lista. 

Elvis Aron Prisli je tako decenijama nakon smrti inkasirao jednaku sumu novca koliko Dženifer Lopes živa zdrava i u naponu snage. Gotovo je neverovatno iz ove perspektive tako snažnog kros-kulturnog uticaja poverovati da do svega ovog ne bi došlo da mladi kamiondžija po imenu Elvis jednog letnjeg popodneva nije odlučio da napravi muzički poklon za rođendan svojoj mami. Blago nama sa mamama.

Pročitajte još: Nepristajanje na Pink genocid nacije

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.