Muzika
muzika/30.01.2020.

„Revolucionarni" koncert Filharmonije

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: PixabayŠef dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom sa kojom priprema „revolucionarni koncert“, u petak 31. januara u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na programu su dve simfonije - Hajdnova „Kraljica“ i Šostakovičeva broj 11, za čije izvođenje je nabavljeno crkveno zvono od sto pedeset kilograma. 

Revolucija je tema ovog filharmonijskog koncerta. Hajdnova Simfonija br. 85, popularno je nazvana “Kralјica”, jer je bila omilјeno delo Marije Antoanete, dok Šostakovičeva kompozicija opisuje događaje iz Ruske revolucije 1905. godine, a referiše se i na brutalno sovjetsko suzbijanje Mađarskog ustanka 1956. godine. 

Za ovu jedinstvenu simfoniju koja se ponekad naziva i “filmskom partiturom bez filma”, neobične su bile i pripreme. Pored napornog rada na partituri, šef-dirigent je muzičarima čitao delove iz Šostakovičevih memoara, a u sklopu probe je bila i projekcija Ajzenštajnove „Oklopnjače Potemkin“, odnosno čuvene sekvence „Stepenice u Odesi“ u kojoj se može čuti drugi stav ove kompozicije.

Posebna atrakcija se sprema za četvrti stav simfonije koji nosi naziv „Zvono na uzbunu“. Crkveno zvono od 150 kilograma nabavljeno je specijalno za ovu priliku, koje će „svirati“ perkusionista. 

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

POČELA JE PRODAJA KARATA ZA NAJUZBUDLJIVIJI MUZIČKI DOGAĐAJ SEZONE - PROLEĆNA MAGIJA OPERE NA KOLARCU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.