Moda
moda/30.09.2019.

Svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić

moda
  • Facebook
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaOtvaranje izložbe "Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić" biće upriličeno sutra, 1. oktobra u 19 časova, u Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije.


Slikarstvo Ljubice Sokić ispisuje evolutivnu liniju srpske moderne umetnosti 20. veka, od poetike intimizma, do lirske apstrakcije. Izložba "Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić" osvetljava manje poznat segment stvaralaštva velike srpske slikarke posvećen ilustrovanju za decu, u periodu 1935–1983. godine. Brojna prozna dela, kao i najpoznatije časopise za decu druge polovine dvadesetog veka (Pioniri, Poletarac i Zmaj), nadgradila je i obogatila sopstvenom poetskom vizijom stvarnosti, unoseći u svaku ilustraciju osobeni stilski pečat i provlačeći na suptilan način apstraktne oblike i forme prisutne u njenom slikarstvu šezdesetih godina prošlog veka.

Odvijajući se paralelno na planu štafelajnog slikarstva i ilustracije, stvaralaštvo Ljubice Cuce Sokić odlikuje sinteza racionalnog i lirskog, poetska atmosfera, diskretan kolorit, odmerenost i uzdržanost pred motivom. Na samom početku bavljenja ilustracijom odlučila se da kao osnovno izražajno sredstvo koristi liniju – najekonomičniji, ali i najmoćniji elemenat grafičkog predstavljanja.

Narativna tematika ilustracija i fiktivno osvrtanje na sopstveno proživljeno detinjstvo ukazuju put ka samootkrivanju prikupljenog iskustva. Iz celokupnog obimnog i žanrovski raznovrsnog ilustratorskog opusa, na poseban i vrlo prisan način izdvajaju se portreti dece. Upravo u njima reflektuje se ona tiha postojanost i znatiželjnost karaktera umetnice u pokušaju da uhvati i zamrzne duševnu teksturu portretisanog lika.

Izložbenu postavku čini izbor od oko sto pedeset originalnih objavljenih ilustracija u knjigama i časopisima za decu, kao i nepublikovane ilustracije Alise i Pinokija, koje do sada nisu bile poznate široj javnosti. Prateći deo izložbe čine knjige iz lične biblioteke umetnice sa ilustracijama Ljubice Sokić, potom, autoportret i predmeti iz ateljea, koji se čuvaju kao deo Zaostavštine Ljubice Cuce Sokić, u Narodnoj biblioteci Srbije, poklon porodice Gatalović.

Autorka izložbe i kataloga je istoričarka umetnosti Gorana Stevanović, voditelj Grafičke zbirke NBS, a recenzenti prof. dr Dijana Metlić i Vesna Lakićević Pavićević.

Izložba se otvara u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2019.

PROČITAJTE I:

DECENIJA OD ODLASKA LJUBICE CUCE SOKIĆ

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.