Ljudi
ljudi/14.01.2019.

Uručene nagrade “Lazar Trifunović”

ljudi
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Uručenje nagrada “Lazar Trifunović” i Društva istoričara umetnosti (DIUS) za 2018. godinu obeleženo je 14. januara u Kulturnom centru Beograda, na dan rođenja Lazara Trifunovića (1929-1983), podsećanjem na njegov lik i delo, uz poruku njegove supruge Ane Trifunović da se treba boriti za ostvarenje svojih ideja po svaku cenu, kao što je i on činio u vremenima koja takođe nisu bila sjajna.


Nagradu „Lazar Trifunović" za objavljenu likovnu kritiku, esej, studiju ili osvrt na modernu i savremenu umetnost za 2018. godinu dobila je dr Maja Stanković, vanredna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu za istorijskoumetničku studiju „Art is what makes life more interesting than art" (Umetnost je ono što čini život zanimljivijim od umetnosti), objavljenu u Zborniku za studije moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu (14 – 2018) i teorijsku kritiku "Going, going, gone..." objavljenu na portalu Studije savremenosti.

Tekstovi Maje Stanković su se iz prošlogodišnje tekstualne produkcije o modernoj i savremenoj umetnosti prema jednoglasnom mišljenju žirija izdvojili po svom analitičnom i sistematičnom pristupu odabranim temama, ubedljivo argumentovanom kritičkom razmišljanju o aktuelnim aspektima umetničkih fenomena koji su predmet njenog istraživanja i pisanja, a posebno o složenim relacijama između ovih pojava i društvenog okruženja i konteksta u kojima se javljaju, te po jasnim jezičkim artikulacijama i sigurnom interdisciplinarnom metodološkom postupku.

Žiri za nagradu radio je u sastavu: dr Jasmina Čubrilo, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru i dr Maja Ćirić, samostalna kustoskinja.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

GOJKU BOŽOVIĆU KOČIĆEVO PERO

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

STIV AVERIL, INTERVJU: UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

ZORAN PAUNOVIĆ, INTERVJU: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE
Priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u 2018. godini dobila je izložba MAŠIĆ, Retrospektivna izložba vizuelnih komunikacija Slobodana Mašića, koju je realizovao Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Nagrada se ovom prilikom dodeljuje istoričaru umetnosti, Slobodanu Jovanoviću, kustosu izložbe, uredniku kataloga i jednom od autora tekstova u katalogu.

S obzirom na to da krairanje i realizacija izložbe predstavljaju složen timski rad koji uključuje znanja i veštine različitih stručnjaka, zajedno sa Slobodanom Jovanovićem na izložbi i katalogu sarađivao je stručni tim koji su činili Borut Vild, dizajner kataloga i vizuelnog identiteta izložbe, Saveta Mašić i Igor Feršiši koji su sarađivali na pripremi izožbe, dok su ostale tekstove u katalogu napisali Miroslav A. Mušić, Ješa Denegri i Borut Vild. Izložba MAŠIĆ doprinela je sagledavanju ne samo opusa Slobodana Mašića i njegovog mesta u istoriji jugoslovenske i srpske umetnosti, dizajna i nezavsinog izdavaštva već i osvetljavanju uloge slobodnog umetnika i mislioca u društvenim sistemima u kojima su granice izražavanja u javnom prostoru kontrolisane.

Komisija koja je odlučila da nagradi ovaj složen projekat radila je u sastavu: Bojana Burić, istoričarka umetnosti, Maida Gruden urednica Likovnog programa DK Studentski grad i Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije u Zrenjaninu.

Biografije laureata


MAJA STANKOVIĆ je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Katedri za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. NJeno polje istraživanja je: savremena umetnost, savremena teorija i digitalna humanistika. Vanredni je profesor na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu. Autor je mnogih tekstova objavljenih u naučnim časopisima, katalozima samostalnih i tematskih izložbi.

Jedan je od pokretača prve web platforme za savremenu umetnost u našoj zemlji Dipassage; urednica je online studentskog časopisa za umetnost i komunikacije Propeler na FMK, i jedan je od pokretača online platforme Studije savremenosti zajedno sa Jovanom Čekićem. Koautor je zbornika savremene umetnosti Slike/Singularno/Globalno (2013)i zbornika o video umetnosti Slika/Pokret/Transformacija, (2013). Knjigu Fluidni kontekst. Kontekstualne prakse u savremenoj umetnosti objavila je 2015.

SLOBODAN JOVANOVIĆ je diplomirao na Katedri za istoriju moderne umetnosti, Odeljenja za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radio je u Nezavisnoj umetničkoj asocijaciji Remont a u Muzeju primenjene umetnosti od 2007. Je kustos Zbirke savremene primenjene umetnosti. Kritiku vizuelnih komunikacija radio je na Radiju B92; bio je urednik „Remont art magazina".

Tekstove o filmu i savremenoj vizuelnoj umetnosti objavljivao je u časopisima „Vreme" i stručnoj periodici: „3+4", „Zborniku Instituta za film u Beogradu", „Zborniku Katedre za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu", Godišnjim katalozma Galerije „Remont", „Zborniku Muzeja primenjene umetnosti". Piše za „Beogradski književni časopis". Kao kustos u MPU realizovao je retrospektivne i tematske izložbe naših najpoznatijih umetnika ilustratora, dizajnera, fotografa, scenografa. Dobitnik je Priznanja DIUS 2008. za izložbu „Ilustratori Politikinog Zabavnika" i nagrade Nacionalnog komiteta ICOM 2009. za izložbu „Autobiografika".

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box