Ljudi
ljudi/18.03.2019.

Protesti u Beogradu - privedeno 18 građana

ljudi
  • Tatjana Vojtehovski / Tviter
Autor fotografije:
Kaleidoskop media Prethodna dva dana policija je privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a. Tri osobe su zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u RTS, pretile motornom testerom, razbile staklo i bezobzirno se ponašale prema zaposlenima u javnom servisu i policijskim službenicima, IZJAVIO je za RTS direktor policije Vladimir Rebić. Šestorica policajaca zadobila su telesne povrede.

Vladimir Rebić je povodom zahteva "da se oslobode deca" rekao da zakon Srbije podrazumeva da su deca osobe mlađe od 14 godina, a da je veći broj privedenih stariji od 20 godina, a neki su i četrdesetogodišnjaci.

Za dva dana privedeno je 18 osoba, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela.

Pred nadležnim prekršajnim sudom sedam osoba je hitno procesuirano. Šestoro je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dve se vodi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Osam osoba je učinilo krivično delo, od kojih šest krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu. Od njih, tri osobe su na zadržavanju, a protiv tri se vodi postupak u redovnoj proceduri.

"Tri lica su zadržana jer su nasilno ušla u RTS, pretila motornom testreom, razbila staklo, bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicima", rekao je Rebić.

Na pitanje koji je odgovor policije na ultimatum Boška Obradovića da svi privedeni nakon upada u RTS budu pušteni do danas u 15 časova, Rebić je rekao da je Srbija pravna država, i da se zna koji organ šta radi.

"Policija ne utiče na odluke drugih nadležnih organa, odnosno suda. Nerealno je da neko iz policije zove sud. Mogu konstatovati da je najava protesta besmislena. Nema potrebe da na ovaj način iskazuju zahteve, jasna je procedura i sud je doneo odluke", rekao je Rebić.


PROČITAJTE I:

PROTESTI I IZLAZ NA MALA VRATA


Ako i danas bude protesta, policija će, kaže Rebić, postupati kao i juče.

"Tu smo da zaštitimo institucije, svi koji budu učinili prekršaj ili krivično delo, biće procesuirani", rekao je direktor policije i poručio organizatorima protesta da protestuju u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

Povodom izjave predsednika Vučića koji je rekao da je napravljena greška što policija nije bila poslata u RTS, Rebić je rekao da MUP svaki put pravi procenu.

"Svaki put pravimo procenu, videli ste da je prethodnih nedelja bilo mirno i da nismo smatrali da ima potrebe da šaljemo u RTS toliko službenika. Naša taktika će se promeniti", najavio je Rebić.

Rekao je da će, ako se protesti nastave na nedemokratski način – sa nasiljem i ugrožavanjem života, angažovati više policajaca koji će biti na usluzi građanima, preneo je RTS.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.