Ljudi
ljudi/16.01.2019.

Preminuo pisac Borivoje Adašević

ljudi
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Pisac Borivoje Adašević iznenada je preminuo 15. januara u Požegi, u 45. godini života, saopštila je redakcija Akademske knjige.

Bio je veoma talentovan pisac srednje generacije. Njegova poslednja knjiga,  Iz spiskova prećutanih stvari , objavljena u izdanju Akademske knjige 2018. godine, kazuje koji je pripovedački dar imao ovaj pisac.

O stilu Borivoja Adaševića Sandra Urban je napisala:

„Adaševićev osobeni stil obeležen je snažnim osećajem za priču i pričanje, razbokorenom melodijom maternjeg jezika, intelektualnom domišljatošću,  stilskim vežbanjem  menjanjem  rukopisa , tj. poigravanjem jezikom u različitim kontekstima i otkrivanjem njegovih izražajnih mogućnosti na taj način da lepota izraza i čitaočevo uživanje u njemu budu u srazmeri s višeslojnošću teksta, s fabulom koja intrigira, s neočekivanim preokretima, ali i s izvanrednim lirski intoniranim fragmentima koji prevazilaze prozni i potpuno se prelivaju u poetski žanr.”  ( Danas,  5–8. januar 2019)

Odlazak Borivoja Adaševića veliki je gubitak za srpsku književnost.  Ispraćaj Borivoja Adaševića biće 17. januara 2019, u 13 sati, na groblju u Požegi.

Borivoje Adašević rođen je 22. septembra 1974, u Užicu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.  Živeo je i radio u Požegi.

Objavio je romane:  Krf  (2011) i  Čovek iz kuće na bregu  (2009); i knjige priča:  Iz trećeg kraljevstva  (2006) i  Ekvilibrista  (2000).

Proza mu je prevođena na engleski, francuski, mađarski, albanski i grčki jezik.

Priče Borivoja Adaševića nalaze se u više zbornika i antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu:  Četvrtasto mesto – antologija priča o čitanju novina  (2014; izabrao i priredio Srđan V. Tešin);  Bunker  (2013; izabrao i priredio Srđan V. Tešin);  Best European Fiction 2013  (2012; izabrao i priredio Aleksandar Hemon; predgov or napisao Džon Banvil);  E-szerelem  (2012; priredila Kornelija Farago);  Starost  (2012; priredili David Albahari i Srđan V. Tešin);  21 za 21 : antologija srpske priče s početka novog veka  (2011; priredio Vasa Pavković);  Nga Beogradi, me dashuri  (2011; izabrali i priredili Miloš Živanović, Saša Ilić, Tomislav Marković i Saša Ćirić);  Love and Life; Serbian Short Stories  (2010; izabrao David Albahari);  Leksikon božjih ljudi  (2010; priredili Slavoljub Marković i Vasa Pavković);  Poslastičarske priče  (2008; priredili David Albahari i Vladan Mijatović Živojnov);  Urbana kratka priča  (2001; izabrao i predgovor napisao Tihomir Brajović);  Pseći vek  (2000; priredio Saša Ilić);  Priča za kraj veka  (2000; priredio Srđan V. Tešin).

Dobitnik je stipendije Fonda  Borislav Pekić , 2007, za projekat romana  Krf  i nagrade za urbanu kratku priču na konkursu BAP 2000 ( Balkan association of publishers ), 2001, u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

GOJKU BOŽOVIĆU KOČIĆEVO PERO

ZORAN PAUNOVIĆ, INTERVJU: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box