Ljudi
moja-kafica
moja-kafica
ljudi/16.01.2019.

Preminuo pisac Borivoje Adašević

ljudi
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Pisac Borivoje Adašević iznenada je preminuo 15. januara u Požegi, u 45. godini života, saopštila je redakcija Akademske knjige.

Bio je veoma talentovan pisac srednje generacije. Njegova poslednja knjiga,  Iz spiskova prećutanih stvari , objavljena u izdanju Akademske knjige 2018. godine, kazuje koji je pripovedački dar imao ovaj pisac.

O stilu Borivoja Adaševića Sandra Urban je napisala:

„Adaševićev osobeni stil obeležen je snažnim osećajem za priču i pričanje, razbokorenom melodijom maternjeg jezika, intelektualnom domišljatošću,  stilskim vežbanjem  menjanjem  rukopisa , tj. poigravanjem jezikom u različitim kontekstima i otkrivanjem njegovih izražajnih mogućnosti na taj način da lepota izraza i čitaočevo uživanje u njemu budu u srazmeri s višeslojnošću teksta, s fabulom koja intrigira, s neočekivanim preokretima, ali i s izvanrednim lirski intoniranim fragmentima koji prevazilaze prozni i potpuno se prelivaju u poetski žanr.”  ( Danas,  5–8. januar 2019)

Odlazak Borivoja Adaševića veliki je gubitak za srpsku književnost.  Ispraćaj Borivoja Adaševića biće 17. januara 2019, u 13 sati, na groblju u Požegi.

Borivoje Adašević rođen je 22. septembra 1974, u Užicu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.  Živeo je i radio u Požegi.

Objavio je romane:  Krf  (2011) i  Čovek iz kuće na bregu  (2009); i knjige priča:  Iz trećeg kraljevstva  (2006) i  Ekvilibrista  (2000).

Proza mu je prevođena na engleski, francuski, mađarski, albanski i grčki jezik.

Priče Borivoja Adaševića nalaze se u više zbornika i antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu:  Četvrtasto mesto – antologija priča o čitanju novina  (2014; izabrao i priredio Srđan V. Tešin);  Bunker  (2013; izabrao i priredio Srđan V. Tešin);  Best European Fiction 2013  (2012; izabrao i priredio Aleksandar Hemon; predgov or napisao Džon Banvil);  E-szerelem  (2012; priredila Kornelija Farago);  Starost  (2012; priredili David Albahari i Srđan V. Tešin);  21 za 21 : antologija srpske priče s početka novog veka  (2011; priredio Vasa Pavković);  Nga Beogradi, me dashuri  (2011; izabrali i priredili Miloš Živanović, Saša Ilić, Tomislav Marković i Saša Ćirić);  Love and Life; Serbian Short Stories  (2010; izabrao David Albahari);  Leksikon božjih ljudi  (2010; priredili Slavoljub Marković i Vasa Pavković);  Poslastičarske priče  (2008; priredili David Albahari i Vladan Mijatović Živojnov);  Urbana kratka priča  (2001; izabrao i predgovor napisao Tihomir Brajović);  Pseći vek  (2000; priredio Saša Ilić);  Priča za kraj veka  (2000; priredio Srđan V. Tešin).

Dobitnik je stipendije Fonda  Borislav Pekić , 2007, za projekat romana  Krf  i nagrade za urbanu kratku priču na konkursu BAP 2000 ( Balkan association of publishers ), 2001, u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

GOJKU BOŽOVIĆU KOČIĆEVO PERO

ZORAN PAUNOVIĆ, INTERVJU: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box