Ljudi
ljudi/3.01.2019.

Odlazak Gige iz "Boljeg života"

ljudi
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Glumac Marko Nikolić preminuo je u 73. godini u zvezdarskoj bolnici, potvrđeno je za RTS.

Njegova ćerka, takođe glumica, Mina, objavila je na svom Fejsbuk nalogu zajedničku profilnu fotografiju na kojoj piše 1946 - 2019.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946, a glumu je diplomirao u Beogradu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. U ranoj mladosti bavio se košarkom, fudbalom i biciklizomom, ali je osećao da je predodređen za scenu. Od 1970. bio je član Narodnog pozorišta. Iza sebe je ostavio preko stotinu uloga, a najviše ćemo ga pamtiti kao Gigu Moravca iz serije "Bolji život" i čuvenog vožda Karađorđa koga je glumio u TV-filmu "Karađorđeva smrt", seriji "Vuk Karadžić" i predstavi "Vožd Karađorđe i knjaz Miloš". 

Televizijsku slavu je stekao (glavnom) ulogom Gige Moravca (Dragiše Popadića) u TV seriji "Bolji život" (1987, 1990), kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji Vuk Karadžić.

Glumio je u seriji "Žigosani u reketu" koja se emituje na TOP kanalu.

Prvu veliku ulogu, Klakera (takođe autentične ličnosti poput Karađorđa) ostvario je u filmu "Užička republika", a igrao je i u drugim ratnim ostvarenjima. Od sredine sedamdesetih počeli su da se snimaju filmovi koji se više bave ljudskim patnjama nego ideologijom, govorio je, "a i glumac je uverljiviji kad prepozna istinsku životnu priču".


PROČITAJTE JOŠ:

NEBOJŠA GLOGOVAC - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

VLASTA VELISAVLJEVIĆ - ŠARM SE NE LAŽIRA


Iza njega su ostali, pomenimo samo neke, i naslovi: "Devojački most", "Petrijin venac", "Dnevnik uvreda 1993", "Montevideo, Bog te video", "Za kralja i otadžbinu"...  

- Čuo sam da sam za ulogu Zmaja u "Kordonu" Gorana Markovića bio jedan od kandidata za najbolju mušku ulogu. Pre dvadesetak godina, posle pozorišne premijere "Zagonetnih varijacija", pisac Erik Emanuel Šmit mi je vrlo ozbiljno rekao da mu se moje izvođenje lika Abela Znorka više svidelo od interpretacije Alena Delona i Donalda Saderlenda – rekao je jednom prilikom ali je bio svestan da su mu dve najveće uloge, ipak, bile pomenuti Karađorđe i Giga Moravac. 

Nedavno je na pitanje koja je njemu lično uloga najdraža, pomenuo da se glumcu u životu obično dese tri po kojima ga večno pamti i publika i kritika a da su se njemu desile dve te da treću još čeka...

Dobitnik je više nagrada za glumačko stvaralaštvo.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box